През ноември и декември, в разгара на локдауна, масово изтичат

...
През ноември и декември, в разгара на локдауна, масово изтичат
Коментари Харесай

Изтичат отсрочките по кредити за около 8 милиарда лева

През ноември и декември, в разгара на локдауна, всеобщо изтичат отсрочките по банковите заеми, включени в оповестения през април мораториум върху заплащанията, излиза наяве от данните на Българската национална банка (БНБ). Въпреки настояванията на бизнеса към този момент нова пролонгация не се възнамерява, тъй като няма напътствие в тази посока от Европейския банков орган, а и продължаването на мораториума крие все по-големи опасности за банковата система.

Според банкери мораториумът не е добър метод за поддръжка на бизнеса в рецесията, тъй като излага на риск банковата система. Вместо това е по-добре да се мислят схеми за подкрепяне през бюджета или по оперативните стратегии.

През април банките у нас оповестиха на жителите и компаниите, потърпевши от Covid-19, с оптималната пролонгация по всеки самостоятелен заем до 6 месеца. Първоначално мораториумът трябваше да приема заявки до 22 юни, само че след това бе продължен до 30 септември. Така, последните утвърдени заеми са отсрочени най-късно до 31 март 2021 година След крайната дата на самостоятелната си пролонгация клиентът би трябвало да възвърне постоянните си заплащания, като в новия погасителен проект се включват пропуснатите вноски.

Въпросните самостоятелни отсрочвания всеобщо изтичат през ноември и декември тази година, тъй като заеми за 8.1 милиарда лева от общо, включени в мораториума, бяха утвърдени за отлагане до края на юни.

От данните на Българска народна банка, оповестени в понеделник, се вижда, че към 31 октомври към този момент е изтекла отстъпката по заеми за към 500 млн. лева Това значи, че в изискванията на локдаун бизнесът би трябвало да възвърне заплащанията си към банките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР