През най-жестокото гонение срещу християните, което предприел римският император Диоклетиан

...
През най-жестокото гонение срещу християните, което предприел римският император Диоклетиан
Коментари Харесай

Св. прор. Михей. Св. мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария

През най-жестокото гонение против християните, което подхванал римският император Диоклетиан (284-305 г.), Никомидийският свещеник Теопемпт дал прочут образец на изповедническа неотстъпчивост. Той станал жертва на едикта, който предписвал да бъдат затваряни на първо време църковните предстоятели с клирици и четци. Този декрет бил извършен с такова старание, че не останало място в тъмниците за углавните нарушители.

Столичният свещеник Теопемпт бил затворен в тъмницата и дал идеален образец за свърхчовешка устойчивост, която доста утвърдила вярата и смелостта на останалите християни. С леката убеденост, че като поразят пастира, ще пречупят елементарно и неговите духовни овце, палачите връхлетели върху светия свещеник с пъклен изтезания, само че той след всяко изтезание оставал незасегнат. Хвърлян в разпалена пещ, свирепо малтретиран в продължение на 22 дни, напояван със мощна отрова, обесен на дърво с камък на шията, св. Теопемпт още веднъж оживявал като невредим.

Тези явни чудеса не съумели да вразумят мъчителите на светия дъртак. Макар и учудени, те приписвали чудото на някакво християнско магесничество и потърсили езически маг, който да преодолее и затъмни тайнственото " изкуство " на Христовия свещеник. Най-сетне се явил магесникът Теона, който самонадеяно заречен да извърши по-големи чудеса. Той дал на мъченика да изпие друга отрова, в чийто гибелен състав той бил изцяло уверен, само че тя се оказала изцяло безвредна за св. Теопемпт. Смаян, само че към момента неотстъпващ, Теона декларирал на всички, че в случай че още едно негово изпитано средство не окаже убийственото си влияние върху християнския свещеник, той ще признае себе си за надвит и ще повярва в Бога на Теопемпт. Като същински сановник на Хеката - злосторната адска богиня на магията и вълшебството - Теона приготвил нова примес от най- отровните билки и я подал на неустрашимия страдалец. Но всички вярващи добре помнели обещанието на своя Божествен Учител и Господ преди Възкресението: " Ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди! " (Марк 16:18). Св. Теопемпт умерено изпил смъртоносната течност без някаква щета за себе си. Победеният Теона, който по-добре от всички решил какво велико знамение се е направило пред очите му, паднал пред нозете на епископа, изповядал Иисус Христос за Бог и станал християнин.

Мъчителят се удивил не на чудотворната мощ, а на християнското познание на магията. Разгневен и безпомощен, той изпратил и двамата в тюрма. Тук светият Никомидийски свещеник просветил в истините на вярата езичника Теона, който приел светото Кръщение под името Синесий, което значи " изпълнен с разсъдък ". На другия ден Теопемпт и Теона били подложени на нови ужасни изтезания, само че двамата мъченици останали правилни на Христа. Тогава отсекли главата на свещеник Теопемпт, а Теона заровили жив в земята.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР