През настоящата седмица Столичният общински съвет обяви инициативи, с които

...
През настоящата седмица Столичният общински съвет обяви инициативи, с които
Коментари Харесай

Новите възможности в София – разговор с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев

През актуалната седмица Столичният общински съвет разгласи начинания, с които несъмнено ще промени живота в столицата. От позиция норма тези хрумвания още не са факт – само че към този момент има съответни оферти. За да опише повече за всяка една концепция, в гостува ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.



Още при започване на седмицата тази самодейност беше в детайли показана точно от господин Георгиев. В обаче той направи значими разяснения.

На първо място – приказваме към момента на равнище хрумвания и планове, не нещо, което към този момент е в действие. Освен това – даже тази самодейност да се трансформира в действителност, хартиеното билетче за градския превоз ще остане! Много е значимо това да бъде добре разбрано, тъй като ми се коства, че не беше изяснено, разясни ръководителят на СОС. А във връзка с новите варианти – да си купиш билет за време, Георгиев изясни следното – приказваме за това в границите на 30 или 60 минути, съгласно това какъв билет си купуваш, да успееш да се прекачиш т.е. да смениш транспортно средство от един тип превоз с транспортно средство от същия тип или с такова от различен тип. Тази алтернатива се прави с концепцията да бъдат привлечени хора, които не употребяват толкоз постоянно градски превоз – за тях с новата опция ще е по-евтино, само че и ще би трябвало да проявят предвидливост с времето.

Новите билети ще дават опция откакто се качите на едно транспортно средство от градския превоз, в границите на 30 минути (или 60 минути, съгласно билета) да го промените с друго колкото пъти желаете.

„ Ако нямаме задоволително необорим разбор, няма да приемем решенията “ - по този начин Георгиев отговори на въпрос на каква база е юридически анализът и дали не се притеснява, че може отново да има правосъдно дело за цената на билетите, когато един от причините беше, че не е имало наличен и достоверен разбор с калкулации за какво билетчето за еднократно пътешестване става 1,60 лева. Председателят на СОС акцентира – разбор на концепцията за нови билети и карти и цената им има от всички общински транспортни сдружения и той е изчерпателен.

Училищните рейсове – с преимущество в трафика

Интересна самодейност е и подготовката да бъде основана единна база с всички лицензирани учебни рейсове, които работят на територията на Столична община. Тя ще бъде разполагаем на КАТ. Базата е нужна, с цел да може полицията да е наясно, че съответното транспортно средство може да употребява бус лента – тъй като в този момент КАТ не може да отличи тези рейсове от транспортните средства от градския превоз. Иначе по закон учебните рейсове могат да употребяват бус лентата. За София става въпрос за 100 рейса, с 2000 деца. А базата е част от план за разпоредба – с цел да бъде урегулирано всичко.

На публично разискване към този момент е план за разпоредба, съгласно която да не може да се употребява пиротехника без позволение с изключение на на Нова година. Ако тази разпоредба стане факт, сигурно ще важи от следващата година, може би от края на февруари, разясни пред Георги Георгиев.

Какво се възнамерява – който желае да употребява пиротехника (с изключение на Нова година, тогава е свободно), да търси позволение от районния кмет и полицията да бъде известена. Планирани са обаче ограничавания – няма да може да се гърмят пиратки и фойерверки наоколо до места като детски градини или храмове на вярата. Проектът не включва тъкмо разстояние, словосъчетанието „ наоколо “ ще е преценка на съответния кмет. За всеки, който е получил позволение, ще има информация в специфична секция на уеб страницата на всяка районна общинска администрация. Възможно е да би трябвало да уведомява и съседите, само че това към момента не е изискване в проектонаредбата – след привършване на публичното разискване ще стане ясно.

Георги Георгиев беше безапелационен – с тази самодейност възприемаме европейски опит. Постоянните гърмежи не може да са всекидневие в една европейска столица – от диалозите ми в границите на разискванията на тематиката осъзнах какъв брой значимо и травматично може да е с да вземем за пример с деца със специфични потребности, когато няма надзор върху потреблението на пиротехника.



Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР