През миналата година Китай е добил повече въглища от всякога,

...
През миналата година Китай е добил повече въглища от всякога,
Коментари Харесай

Китай е добил рекордно количество въглища през 2021 г.

През предходната година Китай е добил повече въглища от всеки път, защото електроцентралите изпитваха усложнения да задоволят търсенето на електрическа енергия. Това обаче е подкопало проектите за ограничение на въглеродните излъчвания, пише CNN.

Въпреки че внезапното нарастване на производството оказа помощ за преодоляване на рецесията с тока, цените на въглищата още веднъж се повишават тази година на фона на упованията, че Китай ще се нуждае от още повече изкопаеми горива, с цел да подтиква икономическото си възобновяване.

Според данни, оповестени от Националното статистическо бюро на Китай по-рано тази седмица, добивът на въглища е достигнал рекордните 4,07 милиарда метрични тона през предходната година, което е с 4,7% повече от 2020 г. Вносът на въглища също се е нараснал, достигайки най-високото си равнище от 2013 година насам.

Китай и до момента бе най-големият производител и консуматор на въглища в света, само че рекордното произвеждане е удивително, като се има поради, че само преди година страната изтъкваше нападателни ограничения, предопределени за съществено ограничение на излъчванията.

През септември 2020 година китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната ще стане въглеродно неутрална до 2060 година, а през първата половина на 2021 година държавното управление му предприе фрапантни стъпки за реализирането на тази цел - включително закриването на стотици въглищни мини.

Тези упоритости - които анализаторите към този момент определяха като мъчно постижими - бяха сложени под въпрос от кризата в енергетиката през предходната година, тъй като доставките на въглища внезапно понижиха. Китай претърпя огромен дефицит на електрическа енергия, в това число спиране на електрозахранването на семействата. Фабриките също бяха принудени да понижат производството си, което докара до нарушение на веригите за доставки.

За да облекчи рецесията, предходната есен страната подреди на мините да покачат производството на въглища. До декември то е скочило с повече от 7% спрямо миналата година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР