През миналата година Германия отчита рекордно нисък брой жертви и

...
През миналата година Германия отчита рекордно нисък брой жертви и
Коментари Харесай

В Германия все по-малко хора умират по пътищата. В България - все повече.


През предходната година Германия регистрира рекордно невисок брой жертви и ранени при автомобилни произшествия. А в България е тъкмо противоположното: там от ден на ден хора умират по пътищата. Ето какво демонстрират статистиките:

Броят на убитите и ранените в пътнотранспортни катастрофи (ПТП) в Германия доближи най-ниската точка от над 60 години насам. Федералната статистическа работа оповестява, че през 2021 година при произшествия по улиците и пътищата на страната са починали 2562 души - това е със 157 по-малко, в сравнение с през 2020. Нека да напомним, че тези цифри се отнасят до Германия, страна с близо 82-милионно население, където хората се движат по пътищата с най-голяма активност в Европа.
Редакцията предлага
Сравнението с България

През същата 2021 година са починали над 560 души, излиза наяве от информация, поместена на уеб страницата на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Тоест, по отношение на числеността на популацията в България по пътищата умират близо три пъти повече хора, в сравнение с в Германия. Освен това за разлика от Германия, където има спад в броя на жертвите при ПТП, в България е тъкмо противоположното - там броят на смъртните случаи през 2021 е по-висок, в сравнение с през миналата 2020 година. " 98 души повече по отношение на миналата 2020 са намерили гибелта си на пътя, без значение дали са били причинители или пострадали на случая ", написа СБА, базирайки се на информация от Пътна полиция.

И още една неприятна вест от България: през 2021 броят на починалите деца при автомобилни злополука е двойно по-висок спрямо 2020. През предходната година общо 48 деца са починали в произшествия, най-вече като пасажери.

Още данни от Германия

През предходната година немската полиция е записала приблизително по 6300 пътнотранспортни катастрофи дневно, като общата им численост е повишена с 3% по отношение на предходната година. През 2019 година обаче - т.е., преди пандемията - броят на злополуките е с 400 000 по-висок.

При 9 от всеки 10 злополуки по немските улици и пътища вредите са единствено материални. Катастрофите, при които има убити и/или ранени, се случват най-много в обитаеми места - това са две трети от записаните произшествия. За мнозина може би ще бъде изненада, че по пътищата стават едвам 25% от злополуките с жертви, а по аутобаните - единствено 6%. Закономерен и предстоящ обаче е фактът, че заради по-високите скорости отвън обитаемоте места, злополуките там нанасят по-тежки вреди, в сравнение с злополуките в обитаемоте места.

Експертите в Германия изясняват, че по междуградските пътища дебнат и спомагателни рискове: двупосочното придвижване, сложното изпреварване или пък необезопасените детайли от околния пейзаж - да вземем за пример дърветата край пътя. А в случай че се питате какви транспортни средства са предизвикали гибелта на жертвите, за които оповестява немската статистика, ето и числата: 1118 души са починали в моторно транспортно средство (43,6% от жертвите), 529 са били убити при злополука с мотоциклет, мотопед или тротинетка. Загиналите велосипедисти през 2021 са били 372, а пешеходците 343.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Възможно ли е такова нещо и в България?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР