През месец юли Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще

...
През месец юли Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: Приоритизираме строителството на втори мост при Русе между България и Румъния


През месец юли Министерството на районното развиване и благоустройството ще внесе в Министерския съвет план за смяна на меморандума сред държавните управления на България и Румъния, в който ще бъде прибавен втори мост сред Русе и Гюргево над река Дунав. Това заяви през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при визитата си в Дунавския град, където организира среща с вицепремиера и министър на районното развиване и обществената администрация на Румъния Пол Станеску. В нея взе участие и заместник-министър Деница Николова.

Министър Нанков добави, че незабавно по-късно ще бъде основана експертна работна група със заместник-министри и специалисти от двете министерства, както и с представители на транспортните министерства на двете страни, с цел да бъдат положени основите по проектирането, търсенето на финансов източник и по основаване на планова компания за реализация на плануваните и включени мостове в меморандума. Освен второ оборудване при Русе са планувани и мостове сред Никопол и Турну Мъгурелеи Силистра - Кълараш. Регионалният министър уточни, че румънският му сътрудник е предложил да се търсят средства от европейските фондове. Другите благоприятни условия са публично-частно партньорство или смесено финансиране по линия на държавните бюджети на двете страни.

„ Има към този момент декларирани китайски планове освен за втори мост край Русе, само че за автомагистралата Русе – Велико Търново и свързването й с тунела под Шипка в автомагистрален габарит “, разяснява Николай Нанков. Според него доста от тези планове имат освен финансова и икономическа логичност, само че финансовата им измеримост се вижда при публично-частно партньорство или концесия. Всички знаем каква е натовареността на настоящия Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост I “. Изнемогва – часове опашки, изключително през летните месеци, от леки коли. Тенденцията през последните две - три години е растеж с 10-15% годишно на тежкотоварните транспортни средства. Вече има съвсем 5000 тежкотоварни коли приблизително на денонощие, разгласи министър Нанков.

Според районния министър него по справедливи критерии Русе - Гюргево е с максимален капацитет за реализация, за което ще се вложат оптимални старания.

Министър Нанков съобщи, че през днешния ден България и Румъния означават дружно Международния ден на река Дунав, който у нас се чества за 15-ти следващ път. На взаимната среща стана ясно още, че България ще съобщи председателството на Дунавската тактика на Румъния, която ще бъде неин ротационен ръководител след месец октомври т.г.

Румънската делегация означи триумфа на България като ръководител на Съвета на Еврепейския съюз. Министър Нанков регистрира пред румънския си сътрудник положителната работа на отрасловия министър Лиляна Павлова. „ Всичко оценки са за сполучливо председателство, а политиките, които се обсъждаха, са за бъдещето на кохезията, многогодишната финансова рамка, участието на Западните балкани, цифрова Европа, тематиките за сигурността и миграцията “, сподели районният министър. Той уточни, че по предложение на румънския вицепремиер специалисти от Министерство на регионалното развитие ще оказват помощ на специалистите от румънското министерство във връзка с предпочитаните тематики.

Министър Нанков регистрира още доста положително осъществяване на програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния, която е на стойност 250 млн. евро и е най-голямата от всички, в които взе участие страната ни. Над 70 са стартиралите досега планове за над 100 млн. евро, заяви той.

Министърът и румънският вицепремиер разискаха и корабоплаването по река Дунав, както и опциите реката да е мост сред страните, да ги свързва, а не да ни разделя.

Румънският вицепремиер Пол Станеску разяснява, че Дунав е вътрешна река на Европейски Съюз и би трябвало да сплотява всички страни, през които минава. Според него тя може да способства доста в региона на икономическите и обществени връзки за България и Румъния. Той изясни, че поддържа основаването на работна група сред двете министерства, която да се заеме с ускорението на бъдещите няколко моста, тъй като оборудванията не са единствено за България и Румъния, а за целия Европейски Съюз и Европа. Той изрази вяра скоро да бъде открито решение и по въпроса за навигирането по река Дунав, което е огромно преимущество, само че се явява проблем, тъй като през част от годината прекосяването през реката е мъчно.

„ Благодаря на министър Нанков за споделения добър опит от председателството на Европейски Съюз. Може да почерпим от опита на България, тъй като следва и ние да бъдем ръководители на Европейски Съюз след 6 месеца “, сподели още Станеску.

В Русе, в наличието на регионалния шеф Галин Григоров, кмета на града Пламен Стоилов и други, министър Нанков и вицепремиерът Станеску откриха галерия с най-хубавите фотоси от фотоконкурса на Министерство на регионалното развитие „ Една река – десетки божествен кътчета “ и връчиха премиите на класиралите се на челните места. Целта на конкуренцията, в която се състезаваха над 630 фотоси, е да разпространява естествените хубости на река Дунав и да подтиква развиването на туризма в района. На първо място журито класира фотографията на Явор Мичев от Русе – Ледоход по река Дунав край Русе. На второ място се класираха две фотоси – Традиционен бит за Никулден на брега на река Дунав до гр. Тутракан с създател Борис Бегъмов и 18-годишният Толга Кантаров с фрагмента си Лодка в река Дунав край гр. Тутракан. На трето място в класацията са също двама души – Боян Иванов и от Видин и Николай Димитров от село Тръстеник. В изложбата попаднаха и фотоси на Ангелина Димчевска, Васил Чапанов, Петя Никодимова, Иванела Игнатова, Лора Валериева, Николай Маринов, Петър Минков. Поощрителни награди ще получат още шестима създатели – Сергей Георгиев, Лъчезар Богданов, Мариана Станчева, Зорница Коларова, Евгений Станимиров и Кристиян Борисов.

Големите спечелили в състезанието получиха от министър Нанков и вицепремиера ваучeри за туристически визити, а всички останали ще получат поощрителни награди по пощите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР