През месец май са обнародвани три заповеди на министъра на

...
През месец май са обнародвани три заповеди на министъра на
Коментари Харесай

Министър Димитров обяви три нови защитени територии


През месец май са обнародвани три заповеди на министъра на околната среда и водите за оповестяване на предпазени територии - две предпазени местности и една естествена забележителност.

Със Заповед № РД – 208 от 05.03.2020 година на министъра на околната среда и водите е оповестена предпазена околност „ Средно поречие на река Негованка “, в землищата на село Ново село и село Емен, община Велико Търново, област Велико Търново (обн. Дъждовни води, бр. 40 от 05.05.2020г.), с обща повърхност от 521,865 дка, заведена под номер 599 в Държавния указател на предпазените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Защитената околност е оповестена на съображение чл.39, по отношение на чл.33, ал.1 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ), за запазване на присъщ карстов ландшафт, крайречни гори и групи вековни дървета по поречието на река Негованка, залежи на застрашени и предпазени растителни типове – елвезиево кокиче (Galanthus elwesii) и снежно кокиче (Galanthus nivalis), местообитания на застрашени, уязвими и предпазени скотски типове – черен щъркел (Ciconia nigra), елементарен мишелов (Buteo buteo), бухал (Bubo bubo), гарван гробокопач (Corvus corax), видра (Lutra lutra), европейска пума (Felis silvestris) и други Предложението за оповестяване на предпазената територия по реда на глава трета от Закон за защитените територии е импортирано в Министерство на околната среда и водите от кметство Ново село и Туристическо сдружение „ Академик – ВТУ “.

На територията на предпазената околност са неразрешени редица действия като строителство, промени в хидроложкия режим и речното легло на река Негованка, рандеман и изземване на инертни материали, разораване и залесяване и други

Защитена околност „ Средно поречие на река Негованка “ не се припокрива със предпазени зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “. Намира се в относителна непосредственост до естествена забележителност „ Каньон на река Негованка “ и предпазена зона „ Емен “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Със Заповед № РД – 212 от 06.03.2020 година на министъра на околната среда и водите е оповестена предпазена околност „ Серапионова пещера “, в землището на село Лютиброд, община Мездра, област Враца (обн. Дъждовни води, бр. 45 от 15.05.2020г.), с обща повърхност от 2,21 дка, заведена под номер 600 в Държавния указател на предпазените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Защитената околност е оповестена на съображение чл.39, по отношение на чл.33, ал.1 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ), за запазване на местообитания на типове прилепи от национална и европейска значителност: огромен подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), малък подковонос (Rhinolophus hipposideros), южен подковонос (Rhinolophus euryale), голям нощник (Myotis myotis), остроух нощник (Myotis blythii), пещерен дългокрил (Miniopterus schreibersii), дългопръст нощник (Myotis capaccinii), както и типове безгръбначни животни, измежду които и троглобионтното насекомо Beskovia bulgarica. Предложението за оповестяване на предпазената територия по реда на глава трета от Закон за защитените територии е импортирано в Министерство на околната среда и водите от Дирекция на естествен парк „ Врачански Балкан “.

На територията на предпазената околност са неразрешени строителство, извеждане на сечи, като се изключи санитарни, изкопна и друга активност, водеща до трайни промени на ландшафта, скално катерене и екипиране на катерачески направления, осъществяване на фотоси и всеобщи мероприятия, влизане в пещера в интервалите 25 май-31 юли и 1 ноември-1 април и други

Със Заповед № РД-209 от 05.03.2020 година на министъра на околната среда и водите е оповестена естествена забележителност „ Пещера „ Дедова дупка “ “, в землището на село Челопек, община Враца, област Враца (обн. Дъждовни води, бр. 40 от 05.05.2020г.), с обща повърхност от 15 дка и подземните елементи на пещерата, заведена под номер 546 в Държавния указател на предпазените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Природната забележителност е оповестена на съображение на член 39, по отношение на член 23, алинея 1 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ), за запазване на присъщ под земята ландшафт, включващ 28-метрова пропастна пещера, забележителна със своите калцитни формирания - сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити, пердета, повлеци, ситрови езера, както и калцитни кристали с дължина 5-12 см., скална гъба и езеро.

Предложението за оповестяване на предпазената територия по реда на глава трета от Закон за защитените територии е импортирано в Министерство на околната среда и водите още веднъж от Дирекция на Природен парк „ Врачански Балкан “.

Процедурите по оповестяване и на трите предпазени територии са извършени в сходство с условията на Глава трета от Закон за защитените територии. Проведени са комисии на съображение член 38, алинея 1 от Закон за защитените територии с представители на заинтригуваните институции, които след извършена полемика са приели предложенията за оповестяването им.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР