През май общият показател на бизнес климат се повишава с

...
През май общият показател на бизнес климат се повишава с
Коментари Харесай

Мениджърите в строителството и търговията са най-доволни от бизнесклимата

През май общият индикатор на бизнес климат се покачва с 1.3 пункта по отношение на предходния месец, което се дължи на усъвършенстваната стопанска обстановка в строителството и търговията на дребно, заяви Националният статистически институт. В същото време половината от мениджърите в строителството показват за главен проблем неналичието на фрагменти, а едвам по-късно другите отрицателни фактори за активността като конкуренцията и несигурната икономическа среда.

Промишленост. Съставният индикатор в бранша резервира почти равнището си от април. Очакванията на промишлените бизнесмени както за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, по този начин и за активността им през идващите три месеца остават удобни.

Основните фактори, ограничаващи развиването на бизнеса в бранша, не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, като през май се следи понижение на отрицателното им въздействие.

За продажните цени в индустрията мениджърите плануват да останат без смяна през идващите три месеца.

Строителство. През май съставният индикатор " бизнес климат в строителството " нараства с 6.9 пункта вследствие на по-оптимистичните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Мненията им за строителната интензивност през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца също се усъвършенстват. Същевременно обаче анкетата регистрира нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащането.

През последния месец се ускорява отрицателното влияние на фактора " дефицит на работна мощ ", като 51.9% от мениджърите го показват като главен проблем за активността си. На второ и трето място остават усложненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

По отношение на продажните цени упованията на строителните бизнесмени са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " се усилва с 2.1 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Относно размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца обаче упованията им са по-резервирани.

Конкуренцията в сектора продължава да бъде главният фактор, объркващ развиването на бизнеса, следвана от несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене.

Търговците на дребно не плануват смяна на продажните цени през идващите три месеца.

Услуги. През май съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " се намалява с 2.2 пункта вследствие на неподходящите оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко понижена, до момента в който упованията за идващите три месеца се усъвършенстват.

Най-сериозните проблеми за активността на предприятията остават конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, макар че през последния месец се регистрира понижение на неподходящото им въздействие.

Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени в бранша на услугите са те да запазят своето ниво през идващите три месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР