През май 1962 г. управителния съвет на Сентралия, Пенсилвания, организира

...
През май 1962 г. управителния съвет на Сентралия, Пенсилвания, организира
Коментари Харесай

Призрачен град гори вече 60 години и няма да спре през идните 250

През май 1962 година управителния съвет на Сентралия, Пенсилвания, провежда заседание, с цел да разиска по какъв начин да подходи към новите боклуци на града.

По-рано същата година за задачата в градчето е изкопан трап с широчина 91 м, дължина 22 метра и дълбочина 15 м, за събиране на отпадъците, които доста жители незаконно изсипват към града.

Ровът бързо се препълва и управата на града би трябвало да реши по какъв начин да го разчисти. Едно решение изскача в главите на всички – отпадъците да бъдат изгорени.

Разбира се, при предприемане на такива дейности обаче, не можеш просто да подпалиш тонове с боклуци в 91-метрова яма, дълбока 15 м.

Отначало всичко върви по проект

Ровът първо е напълнен с незапалим материал, който да задържи огъня, разпален на 27 май 1962 година След като отпадъците изгарят, всичко е угасено с вода. Въпреки това обаче два дни по-късно, на 29 май, се появяват нови пламъци.

Седмица по-късно огънят продължава. Пожарникарите са озадачени, тъй като не могат да схванат от кое място идват новите пламъци. Те употребяват булдозери и лопати, с цел да разравят боклуци и да схванат какво се случва.

Най-накрая повода за неугасващия огън е открита

На дъното на ямата е имало 5-метрова дупка, дълбока няколко метра, цялостна с боклуци и не е могла да бъде запълнена с незапалим материал.

Тъй като дупката не е била обезопасена, след подпалването на целия трап, тя обезпечава пряк достъп до тунелите на подземните въглищни мини, върху които Сентралия е издигнат.



Съвсем скоро жителите стартират да се оплакват от неприятни миризми, които се появяват в домовете и офисите им, както и от пушек, излизащ от земята на разнообразни места в града.

Инспектор открива, че несъмнено има пожар в мините

От управителния съвет не си признават, че са запалили мините и се свързват с компанията, на която принадлежат, под предтекст, че „ пожар с незнаен генезис “ гори под града им. Представители на компанията и на градската администрация се срещат, с цел да доближат до най-ефективното, бързо и на ниска цена решение на огромния проблем.

Всички мини в града и региона са затворени, поради разрасналия се пожар и високите равнища на отделящи се отровни газове.

До решение на казуса по този начин и не се доближава

От екипа, заел се със случая, излизат две оферти за справяне с пожара, само че и двете се оказват прекомерно скъпи и неефективни. Докато хората търсят решение, пожарът към този момент се разраства на повече от 200 метра повърхност подземен, което оскъпява угасяването му извънредно доста.

От друга страна минни специалисти вършат калкулации и откриват, че в мините има задоволително въглища, че да поддържат пожара най-малко в идващите 250 години.

Оказва се, че е по-евтино да се изпразни града, в сравнение с да се угаси пожара

През 1980 година държавното управление отпуска 42 млн. $, с цел да може всички поданици на града да бъдат преместени в нови градове. От към 1000 поданици през 1980 година до 1990 година остават единствено 63.

По последни данни от 2013 година в града живеят 7 души. Днес Сентралия спада към призрачните градове по света.

Там могат да бъдат видени облаци с газове, излизащи от почвата, напукани улици и асфалтът, който е постоянно парещ, тъй като през последните 55 години земята под града не е серпантина да гори.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР