През март Министерството на иновациите и растежа, през Главна дирекция

...
През март Министерството на иновациите и растежа, през Главна дирекция
Коментари Харесай

МИР: През март фирмите да се подготвят да кандидатстват по новата програма Конкурентоспособност; започваме със 127 млн. лв.


През март Министерството на нововъведенията и растежа, през Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “, ще отвори за кандидатстване първата процедура по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021 – 2027. Кандидатстването ще се осъществя единствено електронно в системата ИСУН. Тя ще е в поддръжка на развойната активност и създаването на нововъведения. Бюджетът й е 127 млн. лева По мярката ще могат да аплайват дребни и междинни предприятия с до 499 служителя, както и огромни с до 3 000, само че единствено в партньорство с дребни и междинни компании. За това оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Кандидати могат да бъдат предприятия от разнообразни стопански браншове, като плановете им би трябвало да са в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация – „ Информатика и ИКТ “, „ Мехатроника и микроелектроника “, „ Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии “, „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “ и „ Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система “. Стратегията е базов документ за осъществяването на двете нови европрограми по линия на МИР – ПКИП и ПНИИДИТ.

Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по Програмата – за внедряване на нововъведения. Тя ще бъде отворена за кандидатстване през м. април с бюджет над 293 млн. лева Част от новите решения може да са създадени от самите предприятия особено за потребностите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени. По процедурата ще могат да аплайват дребни, междинни и огромни предприятия.

Във втората половина на 2023 година за първи път ще се отвори процедура, ориентирана към фамилни предприятия (предприятия, които се имат от повече от един член на семейство) и компании от креативните промишлености и занаятите. Бюджетът й е 117,5 млн. лева и е за възстановяване на индустриалния им потенциал. Със средствата компаниите ще могат да закупуват съвременни машини, уреди и програмен продукт, тъй че да стартират да създават повече и по-качествени артикули и да станат по-конкурентни на пазара.

Припомняме, че ПКИП бе утвърдена от Европейската комисия за рекордно къс период – за 48 дни. Изпратена бе на 16 август и утвърдена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 милиарда лева Тя е продължение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете огромни стратегии за бизнеса, ръководени от Министерството на нововъведенията и растежа.

Кандидатстването по процедурите ще се реализира единствено електронно през системата ИСУН.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР