През лятото за децата се препоръчват слънцезащитни кремове дори под

...
През лятото за децата се препоръчват слънцезащитни кремове дори под
Коментари Харесай

Не излагайте кърмачетата на пряка слънчева светлина! Подходяща е шарена сянка

През лятото за децата се предлагат слънцезащитни кремове даже под облеклата, леко и проветриво облекло, шапка и очила с UV отбрана.

Д-р Десислава Йончева - Гергова приключва медицина в МУ – Плевен през 1999г. Специалност детски заболявания приодбива през 2006г., а през 2014 година придобива компетентност и по неонатология. В интервала от 2000г. до 2010г. доктор Йончева работи в Спешна здравна помощ, а идващите шест години е доктор - неонатолог в УМБАЛ " Д-р Г. Странски " в Плевен. От март 2016г. доктор Йончева е шеф на Отделение по неонатология към МБАЛ " Бургасмед ". Има редица квалификации, измежду които интензивно лекуване на новородени деца, неонатална кардио-пулмонална ресусцитация, трансфонтанелна ехография в неонатална възраст, коремна ехография на неонаталната възраст, изкуствена белодробна вентилация при новородени деца и централни венозни катетри в неонаталния интервал.

В свое изявление, доктор Йончева сподели към кои признаци би трябвало да бъдат изключително деликатни родителите на кърмачета и дребни деца в първите седмици на лятото:

" С началото на лятото стартират и летните горещини. Това основава условия за зачестяване случаите на прегряване, слънчево изгаряне и даже топлинен удар. Претоплянето съставлява прекалено повишение на телесната температура, резултат от висока температура на околната среда, неуместно облекло, непълен банкет на течности, постоянно при пътешестване в автомобил без климатик и така нататък Бебетата и децата в ранна детска възраст са най-застрашени. Предразполагащ фактор е несъвършената терморегулация, т.е. невъзможността на тялото да поправя температурните промени, провокирани от околната среда. "



" Симптомите за претопляне са: зачервяване, неспокойствие, изнемощялост, комплициране, замаяност, гадене и повръщане, изпотяване (при дребните бебета да не се разчита на този симптом), нараснала телесната температура и сърдечна периодичност, присъщ обрив. При съществуване на тези признаци, може и не всички по едно и също време, би трябвало да измерите температурата, детето се слага на хладно, може да се потопи в хладка вода до пъпа, през устата се дават течности по няколко глътки през 10-15 минути, влажни кърпи по главата и кожата на тялото. Ако температурата е 39-41 градуса, липсва потене, има повръщане, комплициране, промени в съзнанието, би трябвало да се потърси здравна помощ. "

" За да не допуснете прегряване отглеждайте детето при стайната температура от 20-24 градуса. Обличайте детето с уместно облекло, през лятото еднослойно, памучни материи, шапка при разходки навън. Не излагайте дълготрайно на директна слънчева светлина, избягвайте излизането в горещите елементи на деня. Предлагайте задоволително вода, с цел да се компенсират невидимите загуби през кожата. ", поучава докторката.

Д-р Десислава Йончева разяснява и тематиката за излагането на слънце - доколо е потребно за тази възрастова група и какви са рисковете.

" Децата в кърмаческа възраст не би трябвало да се излагат на директна слънчева светлина. Подходяща за тях е „ шарената сянка”. В горещите летни дни за децата не се предлага излизане на слънце сред 11 и 16 часа. Особено рисково е на плажа в обедните часове, там ултравиолетовите лъчи са двойно по-силни, заради отразяването от водата и пясъка. Препоръчват се слънцезащитни кремове даже под облеклата, леко проветриво облекло и шапка, очила с UV отбрана. Предвид структурата на кожата при децата елементарно настъпват слънчеви изгаряния, които са освен неприятни, само че и рискови. ", съобщи доктор Йончева.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР