През лятото ухапванията от комари са нещо нормално. Ужилването от

...
През лятото ухапванията от комари са нещо нормално. Ужилването от
Коментари Харесай

Toп 10 на най-болезнените ужилвания от насекоми

През лятото ухапванията от комари са нещо обикновено. Ужилването от пчела или оса е много по-неприятно, само че също се е случвало съвсем на всеки. Има обаче някои типове инсекти, с които е най-добре в никакъв случай да не се срещате. Ето 10 от най-болезнените ужилвания от инсекти:

10. Малки " потни " пчели  

Тук  са включени над 1000 от най-разпространените типове пчели на планетата. Те доближават размери от 3 до 10 милиметра и могат да бъдат в разнородни цветове. Само женските  представители на типа жилят . „ Потните “ пчели са едва нападателни и нападат рядко, а болката е търпима и отминава бързо, последвана от сърбеж и леко отичане.

9. Огнени мравки

Южноамериканските Огнени мравки от дълго време са завладели планетата и могат да бъдат открити и в Австралия и Китай. Те се отличават с тъмнокафяв цвят, а размера им е от 2 до 4 мм. Този тип е извънредно нападателен, а ухапването на огнената мравка се дефинира като „ остра, изгаряща “ болежка от където идва и името на типа.
 Огнени мравки ThinkStock/Getty Images
8. Акациеви мравки

Този тип мравки построяват колониите си върху акациеви дървета, с чийто нектар се хранят. В подмяна насекомите пазят дървото от вредители, като листните въшки. Ужилването на акациевата мравка води до пронизваща болежка , сходна на убождане, а чувството е с продълбителност към 5 минути.-->

7. " Плешив " стършел

Тези жилещи инсекти са публикувани из Северна Америка и доближават размер от 13-20 милиметра. Всъщност плешивият стършел спада към фамилията на осите, само че поради огромния си размер печели името стършел. С извънредно нападателен манталитет, тези инсекти не се двоумят дали да нападат. Жилото им е особено развито, с цел да нанася неколкократни убождания , а чувството е извънредно неприятно и води до дълготрайно и възходящо отичане, от време на време до 24 часа след ужилването.
 стършел ThinkStock/Getty Images
6. Жълта европейска оса

Да, тези досадни бръмчащи животинки, които обикалят към преди малко нарязаната ви любеница са много напред в класацията ни. Всеки който е изпитал жилото им върху себе си знае, че ужилването води до пареща болежка , като чувството може да се задържи към 10 минути. Тъй като по време на убождането осите изпускат отрова в жертвите си, ужилването е съпроводено и с отичане и е сериозна заплаха за здравето на хора с алергии към жилещи инсекти.

5. Медоносна пчела

Медоносната пчела е измежду най-разпространените у нас. Те са измежду най-полезните инсекти, употребявани от хората, само че това не значи, че  не могат да се пазят. Макар че са със относително мил темперамент и нападат единствено при непосредствена опасност за кошера, медоносните пчели жилят безмилостно, а поради биологичните си особености, един път забила жилото си, пчелата раздира и част от хранителния си тракт, което води до нейната гибел. При сходно ужилване е извънредно значимо да извадите жилото оптимално бързо, с цел да се предпазите от зараза.

4. Червена мравка

Този тип мравки населява южните елементи на Северна Америка, а външния им тип наподобява много на Огнените мравки. Те са извънредно нападателни и биха нападнали всяко живо създание, което ги заплашва.  Тъй като челюстите им инжектират отрова , ухапването им е много свирепо и е съпроводено от мощна болежка, сковаване, натоварен сърбеж и отичане.

3. Хартиена оса

Този тип оси включва над 200 подвида и се е популяризирал по целия свят. Те са кафеникави на цвят, с жълта багра и за разлика от множеството си родственици не са толкоз нападателни. Хартиената оса жили единствено при непосредствена заплаха, само че пък болката, с която е съпроводено ужилването се съпоставя с разливане на солна киселина върху кожата.

2. Тарантулов ястреб

Името на този представител на осите идва от инстинкта му да ловува огромните южноамерикански паяци. Тарантуловият ястреб атакува и сковава тарантули с ужилването си, след което снася яйцата си в тялото на паяците. Когато личинките се излюпят, стартират да се хранят с плътта на тарантулата, до момента в който не се оформят като възрастни човеци. За благополучие този тип оси нападна единствено в случай че е предизвикан, само че пък болката от убождането на 8 милиметровото жило е непоносима. Ужилването води до нервност и даже до загуба на схващане .

1. Мравка патрон  

Мравката патрон е спечелилият в нашата ранглиста, а ужилването и е най-ужасната болежка, която може да ни аргументи насекомо, познато на индивида. Смъртоносната мравка патрон е и измежду най-големите представители на типа си – доближава до размери от 3 см и населява тропическите гори на Никарагуа и Парагвай. Името на мравката не е инцидентно – чувството е като че ли си прострелян, а възприятието може да продължи до 24 часа.

Учените настояват, че болката е 30 пъти по-силна от ужилването на медоносни пчели и за разлика от тях, мравката патрон може да жили още веднъж и още веднъж. Отровата на тези първенци по ужилване е извънредно мощна, визира централната нервна система и вътрешните органи и може да докара до парализа и гибел .
 Мравка ThinkStock/Getty Images

Още любопитни обстоятелства за насекомите:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР