През лятото на миналата година румънски медии съобщиха, че Metro

...
През лятото на миналата година румънски медии съобщиха, че Metro
Коментари Харесай

Metro продаде и нае обратно 11 магазина в Полша, Чехия и Унгария

През лятото на предходната година румънски медии оповестиха, че Metro Cash&Carry търси покупател на имотните си активи и в България и Румъния, само че от българската компания отхвърлиха информацията.

© Цветелина Белутова Цената на договорката е 250 млн. евро. Имотното поделение на немската комерсиална верига Metro - Metro Properties, продаде и нае назад 11 магазина в Полша, Чехия и Унгария. Стойността на договорката е 250 млн. $, се споделя в известие на компанията.

Купувач на обектите е основаният във Виена филиал на френската група LFPI Group - FLE GmbH, който влага от името на различен капиталов фонд, прецизират от немската компания. Metro и подразделението й Makro Cash & Carry ще продължат да оперират всички магазини за продажби на едро, като за задачата подписват дълготрайни контракти за наем.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През лятото на предходната година румънски медии оповестиха, че Metro Cash&Carry търси покупател на имотните си активи и в България и Румъния, само че от българската компания отхвърлиха информацията. Продажбата на определени активи от портфейла в Централна и Източна Европа е образец за световната тактика на компанията, която е в развой на преструктуриране.

Поводът

В известието за договорката основният финансов шеф на Metro Properties Юрген Шварце отбелязва, че имотните пазари са покрай исторически ниска рентабилност и доста от активите на компанията са изцяло развити. " Възползвайки се от постоянния заможен пазар, можем да извлечем облага от мощната ни оперативна позиция, с цел да създадем нови вложения и да стартираме още планове ", изяснява решението Шварце.

Управляващият сътрудник във FLE Александър Клафски твърди, че компанията се счита за мощно зает дълготраен сътрудник на Metro. " Точно като нашия нов сътрудник ние се стремим да сътворяваме дълготрайни устойчиви стойности посредством бизнес модела и вложенията ни. Metro и Makro Cash & Carry откриха деликатно пазарите си и всички парцели са с отлична локация, доста добра досегаемост и видимост. Смятаме тази инвестиция за значим крайъгълен камък за капиталовата ни тактика в страните от Централна и Източна Европа ", разяснява Клафски.

Какво се включва в договорката

В договорката са включени 5 магазина на Makro Cash & Carry в Полша и 3 в Чехия, както и 3 от веригата Metro Cash & Carry в Унгария. Metro Properties резервира собствеността върху прилежащи на продадените магазини терени в Полша и Чехия за развиването на планове със смесени функционалности.

Германската Metro Group от няколко години се преструктурира за понижаване на дълга. Освен това към нея имаше интерес за придобиване от чешкия милиардер Даниел Кретински, който е акционер в компанията. Акционерите на Metro обаче отхвърлиха офертата за 5.8 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР