През лятото на 1969 година някъде над прохода Траянови врата

...
През лятото на 1969 година някъде над прохода Траянови врата
Коментари Харесай

Траянови врата - българският Бермудски триъгълник

През лятото на 1969 година някъде над прохода Траянови врата пада наш аероплан. Веднага е проведено търсене на безмоторната машина. Тогава за тези неща в България не се приказва не се написа. Катастрофата остава в цялостна секретност и единствено хората, директно свързани със самолетите и Държавна сигурност, знаят за случая. 

Безмоторната машина е пилотирана от един водач, който умира. Търсят него и останките от самолета цели 4 денонощия. Тогава липсват спътници, техниката е доста по-елементарна и с по-малко благоприятни условия спрямо през днешния ден. Но и регионът на прохода Траянови врата не е огромен, с цел да не могат всички търсещи да намерят аероплан и човек толкоз време. Почти на петия ден сутринта изгорялата машина е открита. От водача има овъглени елементи.

Експертите са сюрпризирани от нещастието, тъй като водачът бил умел. Но черната кутия демонстрира, че той не е съумял да овладее турбуленцията и въздушната яма над Траянови врата безусловно го засмукала и повалила на земята. Всичко това дава мотив за едно изрично решение – над това място към този момент да не летят самолети. Така е до през днешния ден. Затова и поради нещастието с безмоторния аероплан регионът към Траянови врата е прочут като българския Бермудски триъгълник.

Но освен самолетната покруса е причина за това съпоставяне. Местността е известна и с други странни феномени. Хората от прилежащите села описват приказки за самодиви, които в миналото причаквали мъжете и ги отвличали. След време ги пускали, само че от тях повече хора не ставало, тъй като ходели като сенки и нищо не ги вълнувало. Освен това необичайно свистене се чувало към крепостта Маркова кръчма до прохода Траянови врата. Това ставало вечер като се стъмни. Но през 1975 година крепостта Маркова кръчма е проучена от археолози. И свистене стопира. Предполага се, че се е получавало от завихряне на въздуха в един полуотворен тунел, който е запушен при разкопките.

Мястото има кървава история от епохи. Именно тук войската на цар Самуил удържа най-голямата победа над византийския император Василий Втори през 986 година и тогава България става най-голяма по територия. Проходът Траянови врата е бил едно от дребното места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската равнина. Затова всички, които са го владели, са го бранели настървено, като се почне още от тракийското племе беси. След тях идват римляните и византийците. Смята се, че проходът е кръстен на римския император Траян, който си направил резиденция тук и в нея умрял.

Има и красива легенда, която споделя за магарешките уши на цар Траян. Той убивал всеки бръснар, който видел ушите му. Но младо момче му се примолило да не му взима главата, тъй като е едно на майка и татко. Императорът се съгласил, само че момчето почнало да боледува. Тогава остаряла баба му споделила да изкопае дупка и в нея да извика тайната си. На мястото на дупката след време поникнало дърво. От него овчарите си създали свирки, от които не излизала музика, а единствено викът „ Цар Траян има магарешки уши ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР