През женския месец Март сайтът Флагман.бг решил да подготви статия,

...
През женския месец Март сайтът Флагман.бг решил да подготви статия,
Коментари Харесай

Вижте какви жени е имал Бургас преди два века

През женския месец Март уеб сайтът Флагман.бг решил да приготви публикация, отдадена на най-известните бургаски дами, които са оставили следа в историята. В процеса на работа обаче попаднахме на толкоз невероятни биографии на мощни, високообразовани и горди бургазлийки, че няма спор! – тази публикация би трябвало да прерасне в поредност!

Първият роман е къс преглед за бургаската жена до началото на ХХ век. Прашните лавици на архиви и библиотеки разкрили доста имена и силуети. Първата бургаска жена от XIX век, която можем да забележим на остаряла (и мощно повредена) фотография е брачната половинка на възрожденеца Яни Русалиев, и майка на първия демократично определен кмет на Бургас – Ясен Русалиев. Нейното име е Еленка Добрева-Русалиева.

Има обаче персонален документ на още по-стара бургазлийка - от самия завършек на XVIII век. В смъртния акт на Стояна, умряла през 1895 година е записано, че тя е на 100 (сто!) години, „ родом и жителка бургаска! “ Трудно е да се издирят през днешния ден нейни наследници, само че имената на татко й Пейчо Вълков водят към връзка с фамозните Бимбелови.


Детайл от смъртния акт на Стояна Пейчова Вълкова, родена през 1795 година в Бургас. Публикува се за първи път.

След Освобождението избухливо и извънредно развиващият се Бургас притегля хиляди хора от страната. И то какви хора – явно доста от тях са надарени и напредничави! Това с особена мощ се отнася за дамите в града. Днес наподобява необикновено, само че по калните улици на Бургас преди 1920 година се е разхождала първата жена, приключила висша математика в България. В началото на ул. „ Александровска “ тя несъмнено се е поздравявала с първата жена – проектант в България, която е оглеждала терена за първата си постройка. А най-вероятно и двете са лекували зъбите си при първата жена – ортодонт в България.

И още нещо: в епохата, в която дамите към момента били длъжни да стоят до „ печката и децата “, великата Жени Патева е пътувала по европейски и международни конгреси, с цел да проповядва и пази правата на дамите и децата!

Каква иронична (и пряка) връзка с настоящата спогодба от актуалната година! Бургазлията проф. Рашко Зайков (роден през 1901 година, помощник и другар на самия Алберт Айнщайн) е към момента малко прочут в родния си град. Като фамилна легенда се споделя случката за разхождащата го негова майка, която била спряна от италиански академик в бургаската градска градина. Той помолил да огледа черепа на дребния Рашко (според тогавашните фешън научни теории), след което авторитетно заключил: „ Вие сте майка на талант! “ Но щастливата майка Славка Зайкова е не по-малко невероятна. Тя към този момент е приключила дентална медицина в Прага (още в края на XIX век!), което я трансформира в първата жена-зъболекар в Бургас, а евентуално и в България! (за невероятния татко и още за Зайкови – в последваща публикация!)


Проф. Рашко Зайков, наследник на първата жена-зъболекар в Бургас

От остаряла фотоси ни гледа момиче на към 18 години с леко притворени очи, с гордо и интелигентно лъчение. Това е Донка Матева, първата жена в България, приключила висша математика в Брюксел още през 1899 година Предстои й да се омъжи и да одобри семейството Качева, а нейната щерка да стане брачна половинка на самия Петко Задгорски!


Донка Матева – Качева. Снимка от фамилен списък на сем. Задгорски. Публикува се за първи път

Арх. Мария-Луиза Досева към този момент е позната на бургазлии, и изключително на тези, обичащи остарялата архитектура. Нека признаем – даже самият Тоскани не съумява да направи това, което реализира тази скромна на тип жена – да „ донесе “ най-модерните европейски трендове в Бургас. Не инцидентно експерти декларират, че 20-те и 30-те година на ХХ век са единственият интервал, в който нашата архитектура е синхронна на европейската.


Донка Матева – Качева. Снимка от фамилен списък на сем. Задгорски. Публикува се за първи път

Баба Ганка и Жени Патева: две изключителни дами, горделивост за Бургас! Но в случай че Баба Ганка от дълго време е приета и обикната от бургазлии, то Жени Патева – високо умна и прогресивна жена с безчет заслуги приживе, в края на живота си е разорена, унизена и забравена от комунистическата власт. Като че ли Бургас към момента е в дълг към тази светица...


Баба Ганка и Жени Патева. Снимка на ДА „ Архиви “ - Бургас

И всички те са родили и отгледали бургаски деца! Жени... Красиви, умни, образовани... Красивата горделивост на Бургас.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР