През изминалото денонощие са регистрирани превишения до три пъти над

...
През изминалото денонощие са регистрирани превишения до три пъти над
Коментари Харесай

Проверки заради завишените нива на фини прахови частици в София

През миналото денонощие са регистрирани превишения до три пъти над нормата. Заради това инспектори от Столична община направиха изключителни инспекции в неделния ден на евентуални замърсители и на строителни обекти.

 © БГНЕС
Докато нашият екип бе с инспекторите на Столична община не бяха установени съществени нарушавания и замърсители на въздуха. Още при започване на деня бе обявено, че четири от петте градски станции в София регистрират нараснало равнище на фини прахови частици, само че прогнозите бяха, че концентрацията им ще намалее още в границите на деня. Извънредните инспекции все пак ще продължат, а в техния фокус ще бъдат строителни и търговски обекти, които генерират излъчвания, както и хора и предприятия, които горят нелегално боклуци. От Общината приканиха столичани през днешния ден по опция да изберат екологично отопление, а не старите печки на дърва и въглища.
Мара Симеонова: " С въглища. По-икономично. Токът доста безценен и не мога да заплащам.
С пенсията си от 260 лв., която отива най-вече за храна и медикаменти, самотноживеещата баба Мара мъчно може да послуша апела на общината, в случай че има опция да не се топли на дърва и въглища, а да избере различен метод за отопление.
Мара Симеонова: " Въглищата вървят - гори, гори и би трябвало да слагаш непрестанно. Ръцете гледай какви са ми станали. На ток не може, невероятно.
Хора като баба Мара не подлежат на глоба поради отоплението си. До 20 000 лв. може да стигне обаче санкцията за компании, които не съблюдават разпоредбите - да вземем за пример горят нелегално боклуци навън или разнасят тиня с гумите на строителната си техника. Извънредните инспекции на Общината през днешния ден започнаха от огромен строителен обект.
Максим Грънчовски - Столичен Инспекторат: Първото нещо, което вършим на една такава инспекция е да проверим дали всичко е изрядно отвън обекта. Т. е. дали има замърсяване, дали е провокирано от строителната активност на обекта.
Оказа се, че проверяваният обект не е източник на замърсяване.
Пламен Йорданов - Столичен инспекторат: " Не можем да установяваме някакви забележки към обекта ".Станислав Дамянов - механически началник на строителен обект: Като си вършиш работата изрядно - не е мъчно.
През последните денонощия са осъществени над 60 такива инспекции.
Йоана Христова - заместник-кмет на Столична община: За предходните дни има формирани актове, които са свързани с изгаряне на неотработени масла за отопление.
През зимата към 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление. Столичната община е изготвила план за замяна на старите печки на дърва и въглища на 20 000 семейства. Като това на баба Мара.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР