През изминалият месец екип на Националния исторически музей се посвети

...
През изминалият месец екип на Националния исторически музей се посвети
Коментари Харесай

НИМ показва живота през късната античност


През миналият месец екип на Националния исторически музей се посвети на оформянето на ново експозиционно пространство, предопределено да покаже един от най- динамичните интервали на историята на българските земи – късната древност.

През Късната древност в днешните български земи протичат обилни политически, стопански и религиозни промени, свързани с построяването на нова административна и военна конструкция на империята, налагането на християнството за водеща вяра, построяването на нови паметни средища. Същевременно епохата е белязана с пагубни феномени свързани с преселението на огромни маси безчовечен племена, които проникват през Долнодунавския лимес (граница) на Източната римска империя и слагат началото на трайно заселване на готи, славяни, авари и прабългари, оповестяват от Националния исторически музей.

Сред експонатите, които към този момент са част от непрекъснатата експозиция на музея могат да бъдат забелязани извънредно скъпи находки, измежду които каменен бюст на император Флавий Юлий Валент (364 – 378), оловен траурен ковчег от района на Видин - извънредно рядка находка, откъс от сребърно ястие от Сирмиум (Сремска Митровица), с името на император Лициний (308 – 324), детрониран в междуособните войни с император Константин Велики.







Във витрините са показани и най-впечатляващите находки от обектите, които Националния исторически музей изследва – полуостров Хрисосотира и полуостров Акра, край Черноморец, крепостите Калята край Якоруда, Букелон, край Свиленград, Св. Архангел над с. Дъбница и доста други. Продължаващите археологически изследвания на тези обекти в бъдеще ще обогатят експозицията на музея.





Спасените от иманярски нападения експонати също са извънредно забавни и завладяващи. Колекцията от присъщите за епохата фибули, показана във витрините е единствено една дребна част от многото, съхранявани във фондовете на музея.



Възстановката, с истински бронзови детайли, с посребряване, на римски боен колан от края на IV, началото на V в., от района на с. Рибново, е също изключителна находка. Експозицията „ Българските земи през Късната древност “ може да бъде прегледана в пространството сред зали 2 и 3 на Националния исторически музей.







 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР