През изминалия месец войната между малките инвеститори и големите хедж

...
През изминалия месец войната между малките инвеститори и големите хедж
Коментари Харесай

Един българин, едно приложение, един скандал за милиарди - защо едно момче се самоуби?

През миналия месец войната сред дребните вложители и огромните хедж фондове на " Уолстрийт " притегли вниманието на света. Това се случи, откакто акциите на най-големия търговец за видеоигри на дребно " ГеймСтоп " набъбнаха. Причина за това се оказаха инвестиции на дребни вложители, организирали се в обществените мрежи.

Изкупуването на акциите на компанията разгневи съществено " Уолстрийт ", причинявайки огромни загуби за хедж фондовете. В същото време дребните търговци завоюваха милиони долари.

 Семейство съди Виж още

В центъра на тази икономическа сага участва и българска диря. Голяма част от продажбата на акциите е осъществена посредством платформата " Робинхуд ", която дава опция за търгуване на акции без да се заплащат комисионни. Съосновател и изпълнителен шеф на компанията е българинът Влад Тенев.

Кой е Влад Тенев?

Владимир Тенев напуща България на 5-годишна възраст, с цел да се откри дружно със фамилията си в Съединени американски щати, споделя в собствен репортаж. И двамата му родители работят за Световната банка и го окуражават да се развива във финансовата промишленост.

Тенев учи математика в Станфордския университет, където се среща с Байджу Бат - неговият сегашен бизнес сътрудник. След като приключва през 2008 година, Тенев записва докторска степен в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, само че прекъсва образованието си, с цел да развива собствен бизнес с Бат.

 Дребните риби надиграха огромните във финансова борба на Уолстрийт с българска диря Виж още

Двамата имат две краткотрайни бизнес инициативи, измежду които комерсиална компания на " Уолстрийт ". По време на придвижването " Окупирай Уолстрийт " през 2011 година двамата другари измислят план, който да постави завършек на таксите, които множеството брокерски компании начисляват. Идеята им е по този метод да привлекат по-младото потомство към онлайн търговията.

През 2014 година планът получава името " Робинхуд " - на името на британската легенда, който краде от богатите, с цел да дава на бедните. Американското икономическо списание " Fast Company " дефинира компанията им като " най-иновативната ". През 2013 година Влад Тенев е включен в известната ранглиста " 30 под 30 " на сп. " Форбс " .

От тогава насам компанията се е разширила и с изключение на с акции, потребителите могат да търгуват със злато и криптовалути. Приложението събира над 13 милиона консуматори, доста от тях младежи на възраст сред 20 и 30 години.

По-рано този месец " Робинхуд " си навлече недоволството на клиенти , откакто наложи ограничавания върху търговията с " ГеймСтоп " и други променливи акции. Действията са рискови за дребните вложители, които в този момент могат да изгубят пари. Потребители се оплакаха, че компанията се грижи само за себе си.

Изпълнителният шеф изясни решението си като съобщи, че работи в отбрана на вложителите и дава отговор на условията, наложени от Американската комисия за скъпи бумаги и тържища.

As a brokerage firm, Robinhood has many financial requirements, including SEC net capital obligations and clearinghouse deposits. Some of these requirements fluctuate based on volatility in the markets and can be substantial in the current environment.
— VLAD (@vladtenev)

 Ще успее ли настъплението на самостоятелните дребни вложители Виж още

Компанията е изправена пред редица правни условия поради наложените ограничавания, в това число пред правосъдни каузи от клиенти. Редица американски политици, измежду които демократката Александра Окасио-Кортес и републиканският сенатор Тед Круз, осъдиха дейностите на компанията.

Същевременно родителите на 20-годишен американски студент, който се самоуби предходната година, съдят " Робинхуд " поради подвеждаща връзка, довела до гибелта на сина им. Младежът получил известие за пасив от 730 хиляди $, доста над предстоящата загуба от 10 хиляди, която в действителност се покривала от други финансови артикули в сметката му. Родителите упрекват компанията, че са одобрили човек без никакъв опит да търгува с високорискови финансови артикули.

В момента депутатите проверяват ролята на компанията в комерсиалния скандал. Очаква се Тенев да приказва пред Конгреса на Съединени американски щати на 18 февруари и да даде показания за това дали има съглашение сред онлайн платформата му и хедж фондовете.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР