През изминалите седмици пропътувах цяла Германия - на местата, на

...
През изминалите седмици пропътувах цяла Германия - на местата, на
Коментари Харесай

Нацисти, популисти, екстремисти. Какво става с тази Германия?

През миналите седмици пропътувах цяла Германия - на местата, на които се срещали така наречен нацисти. Бях в Кемниц, Кьотен и Шьонберг. Малки градчета, които до неотдавна доста рядко попадаха в новините. Сега обаче оттова се приказва за закононарушения, демонстрации и контрадемонстрации. Дебатът за бежанците в Германия се изостри от дълго време. Драматичните събития в Саксония и Саксония-Анхалт не са прекомерно огромна изненада. И в двете източногермански провинции десните екстремисти притеглят от ден на ден хора на своя страна. Това, което видях там, ме смути. Неонацисти, държащи цветя в татуираните си юмруци, паралелно до същински опечалените жители.

Понякога пресата показва събитията прекомерно трагично. Връщайки се от командировка в Берлин, сътрудниците ме поздравяват по този начин, като че ли съм правил репортажи в сирийския град Алепо. В мненията чета фрази за " възкръсналия немски фашизъм ". И въпреки всичко: хора, които показват паралелно с нацистите, нямат право да се оплакват, когато ги назовават нацисти. Журналистите могат да пишат единствено това, което виждат.

Никой не се счита расист

Разговарях с доста хора, взели участие в демонстрациите на десните екстремисти, проведени от " Про Кемниц " и " Алтернатива за Германия ". Един мъж, израснал в Германска демократична република, ми обясни, че съм " елитарен представител на конформистката преса ". Той твърди, че моята журналистическа работа не се различавала " ни минимум от партийната агитация на някогашната Германска демократична република ", а моята " шефка " Ангела Меркел била нова версия на диктатора Хонекер. Когато германците чуят обвиняване в нацизъм, изпадат в такава гняв, че всевъзможен по-нататъшен диалог става неосъществим. Едва ли ще се откри немец, който самичък да се причисли към неонацистката субкултура. Привържениците на ислямофобското придвижване " Пегида " да вземем за пример просто пренебрегват тази дума, все едно, че не я чуват. Един холандски стачкуващ от придвижването " Про Кемниц " усмихнато ми съобщи: " За мен думата нацист към този момент няма никакво значение ".

Когато заговоря някого за видеото, в което се вижда по какъв начин стачкуващи подвигат ръка за хитлеристки привет, получавам следните два отговора: " Медиите пресилват нещата ", или " Вероятно публицистите са инфилтрирани от немските секрети служби, с цел да дискредитират демонстрациите ". Много хора в Саксония споделят тези заговорнически теории. Напразен е и опитът да обясниш на тези хора, че човек може да е расист и без да го осъзнава.

На една проява видях мъж с афиш - саморъчно направена подигравка на африканец - дебели бърни, обеци на ушите и така нататък А изпод бе изписал изречението, че политиците желаят да трансфорат Кемниц в африкански анклав. Той обаче изрично отхвърля обвиняването в расизъм. " Това е единствено фигура от комикс ", съобщи той, когато един юноша го пита какво желае да каже с този афиш.

" Нормалните хора "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР