През изминалите десетилетия един от основните двигатели на икономически растеж,

...
През изминалите десетилетия един от основните двигатели на икономически растеж,
Коментари Харесай

Малките индустриални общини привличат най-много чужди инвестиции

През миналите десетилетия един от главните мотори на стопански напредък, изключително в по-слабо развитите райони на страната, е притокът на задграничен капитал. Инвестициите и навлизането на нови компании на локалните пазари преобразяват районната карта, и затова анализът на факторите, които вършат обособени райони сполучливи в привличането им е изключително значим.

В сегашния текст преглеждаме разпределението на задграничните вложения с струпване към края на годината за 2021 година Важно е да се означи, че тези данни показват целия размер на непознатите вложения, а освен капиталовите потоци през съответната година, с които постоянно биват бъркани.

Към края на 2021 година общият размер на задграничните вложения в страната доближава 28.1 милиарда евро, или с почти 1.3 милиарда повече спрямо предходната година. Въпреки внезапното утежняване на икономическите условия в хода на корона-кризата, това не се е отразило доста на  притока на непознатите вложения в страната, дори в противен случай – налице е растеж, съпоставим с този от предкризисния интервал.

| Интерактивна версия на картата |

Очаквано, поради размера и развиването на локалната стопанска система, съвсем половината – 14.6 милиарда евро за 2021 година – от задграничните вложения са в Столична община. Заради преобладаващата роля на услугите в столичната стопанска система делът на вложенията в промишлеността е релативно дребен, а главен магнит на непознати капитали през последните години са браншове като информационно-комуникационните технологии, аутсорсингът и търговията. На второ място по размер на задграничните вложения се подрежда Бургас  с 2 милиарда евро, Пловдив с 1,4 милиарда евро, а индустриалният център Девня задминава Варна, с 740 по отношение на 714 милиона евро. Сред общините с най-голямо наличие на задгранични капитали е и енергийният център Гълъбово – 717 милиона евро.

Прави усещане и събитието, че измежду водещите общини се подреждат и релативно дребни, само че със мощна промишленост – да вземем за пример община Севлиево притегля 288 милиона евро, Ботевград – 277 милиона евро, Божурище – 263 милиона евро. Сред водачите с 430 милиона евро ПЧИ е и разположеният покрай София център на логистиката Елин Пелин. В 14 общини насъбраният размер на ПЧИ е бил над 100 милиона евро, а в 152 са или покрай нула, отсъстват или данните са конфиденциални. Важно е да отбележим, че в групата със „ скрити “ данни влизат общини, които сигурно биха се наредили на челните места на класацията – тези в Средногорието, да речем – само че защото в тях господства един огромен вложител данните не подлежат на издание.

| Интерактивна версия на картата |

Разпределението на задграничните вложения на човек от популацията дава визия за значимостта на непознатите капитали в локалните стопански системи. Традиционен водач по този индикатор е Девня с 87 хиляди евро на човек, следвана от Гълъбово с 65 хиляди евро на човек от популацията. В топ 5 към този момент се подреждат и общини от периферията на София, като в Божурище размерът на вложенията доближава 27 хиляди евро на човек, в Елин Пелин – 18 хиляди евро, а 14 хиляди са те в Каварна. Сред регионалните центрове само София (11,2 хиляди евро/човек) и Бургас (9,9 хиляди евро/човек) се класират в челната десетка. На картата се оформят и обилни региони, в които задгранични вложения на практика липсват – огромни елементи от Северна България, изключително край река Дунав, по границата със Сърбия, както и в планинските региони.

Източник: Института за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР