През изминалата седмица правителството на САЩ предприе крайни и безпрецедентни

...
През изминалата седмица правителството на САЩ предприе крайни и безпрецедентни
Коментари Харесай

Обяснението на Тръмп за случващото се с Huawei - неприемливо и нелогично

През миналата седмица държавното управление на Съединени американски щати предприе крайни и невиждани ограничения против Huawei, като забрани потреблението и доставянето на американски съставни елементи, програмен продукт и технологии за китайската компания. Изданието The Verge ни припомня, че към този момент всички видяхме какви са следствията от указа на Доналд Тръмп, само че взе още не са ясни аргументите за предприемането на сходни ограничения.

Официалното пояснение е, че хардуерът на Huawei дава опция за шпиониране на Съединени американски щати и по този метод заплашва националната сигурност на страната. В това има логичност, когато става дума за мрежовата инфраструктура на Съединени американски щати. Но какъв е смисълът да се не разрешават продажбите на закаленото стъкло на Corning или флаш паметта на Micron, на Huawei, който ги употребява в своите телефони за Европа?

Huawei не продава смарт телефони в Съединени американски щати и аргументът за сигурността на инфраструктурата губи смисъл. А в случай че Китайският проблем е в нарушаване на законите за интелектуална благосъстоятелност и кражба на търговски секрети, то по тази логичност същият декрет би трябвало да се приложи и за Lenovo и DJI, с пагубни последици за тези компании, както и за промишлеността като цяло.

Всичко това е разследване от задълбочаващата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай . Вече повече от една година Тръмп постанова поредност от ескалиращи мита върху китайския импорт, с цел да принуди водачите на Поднебесната да седнат на масата за договаряния. Но Китай дава отговор със свои мита и усилва напрежението, като по този метод възможните срещи сред водачите се провалят.

Предприетите ограничения против Huawei наподобяват като част от същата логичност: напън върху китайската стопанска система, с цел да се извлече изгода. Но в случай че това се окаже правилно, оправданието с националната сигурност ще бъде непочтено и напълно недипломатично, и ще нанесе трайни вреди в доверието към Съединени американски щати, изключително при положение, че се появи действителна опасност за сигурността на страната.

Но всичко това остана някак на назад във времето, след коментара на Тръмп пред медиите. Репортер запита президента по отношение на протичащото се с Huawei, а отговорът бе много обезпокоителен:

„Huawei е рисково нещо. Вижте какво направиха от позиция на сигурността, от военна позиция – това е доста рисково. Възможно е Huawei да бъде включен в някоя комерсиална договорка. Ако създадем договорка, бих могъл да си показва, че Huawei ще бъде включен под някаква форма и да стане част от комерсиална сделка“

Тук виждаме две напълно ясни изказвания. Първо, че комерсиалните ограничавания са наложени на Huawei заради опасност на сигурността. И второ, че тези ограничавания против китайската компания могат да бъдат снети като част от комерсиална договорка.

Но тези две изказвания са несъвместими или по-точно, имат смисъл, единствено в случай че опасността за национална сигурност е блъф. Не бива, не може да търгувате националната сигурност, тя не може да е част от комерсиална договорка. И по принцип, в случай че Huawei е толкоз огромна опасност за националната сигурност преди една сходна хипотетична договорка, то той ще си остане също толкоз огромна опасност и по-късно.

Разбира се, би било още по-лошо, в случай че Huawei не е опасност за сигурността и Тръмп употребява всичко това като опрощение за ескалиране на комерсиалната война. Светът на националната сигурност употребява поверително разузнаване, а решенията за интервенциите за „живот или смърт“ неведнъж би трябвало да се вземат по аргументи, които не могат да бъдат оповестени обществено. В сходни случаи президентът и другите държавни ръководители могат да опишат единствено част от историята. Доверието на американците към разследващите служби през последните няколко години не е доста високо, а премахването на рестриктивните мерки против Huawei в границите на една комерсиална договорка би било пагубно за това доверие. С точно доверието в тази институция кара жителите на Съединени американски щати да имат вяра, че Huawei е опасност.

Може всичко това да е част от някакъв комплициран и по-мащабен проект. Но каквито и да са обстоятелствата, президентът би трябвало да оправдае дейностите си пред обществеността, да покаже, че ограниченията против Huawei са част от някакъв по-широк план, подхванат за богатството на страната. Указът на Доналд Тръмп провокира страховит безпорядък и угриженост освен за Huawei, само че и за нейните американски снабдители, както и за нейните консуматори от целия свят. Президентът би трябвало почтено да изясни, за какво е направено това, само че към този момент нищо сходно няма.

Да си напомним, че на 19-ти май медиите оповестиха, че Тръмп е присъединил китайският софтуерен колос Huawei в черния лист с фирмите, с които Съединени американски щати не може да има търговски връзки. След това президентът на Съединени американски щати подписа указа и Гугъл лиши лиценза на Huawei за потребление на операционната система Android. Китайската компания изгуби правото да купува продукцията на Intel и Qualcomm и към този момент би трябвало да разчита на личните си фирмени процесори. Broadcom и Micron също прекратиха връзките си с Huawei.

След няколко дни Съединени американски щати отсрочи за 90 дни комерсиалните наказания, а Huawei съобщи, че от години създава лична операционна система и създава лични чипове за своите устройства. Но малко по-късно, напълно ненадейно и ARM разгласи, че неотложно приключва бизнес връзките си с Huawei поради глобите на Съединени американски щати. Ден по-късно Microsoft отхвърли да продава продукцията на китайската компания.

На 23-ти май Huawei засилва деловите си връзки с Русия. Руското издание „Известия“ заяви, че след въвеждането на комерсиалните наказания от страна на Съединени американски щати, Huawei е изпратил до съветските висши образователни заведения 140 софтуерни поръчки. Китайският софтуерен колос, водач на телекомуникационния пазар, предлага на Русия финансиране и партньорски връзки по няколко посоки.

Редица пазарни и финансови специалисти смятат, че Китай се приготвя за дълго опълчване. Китайските медии тръбят, че комерсиалната война се води от лакомия и незнание, а Китай би трябвало да се бори, с цел да отбрани своите законни права и ползи.

Huawei от своя страна съобщи, че още тази година може да мигрира към личната си операционна система.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР