През изминалата седмица беше регистрирана най-силната геомагнитна буря за месец

...
През изминалата седмица беше регистрирана най-силната геомагнитна буря за месец
Коментари Харесай

Нови магнитни бури ни очакват през следващите дни

През миналата седмица беше записана най-силната геомагнитна стихия за месец март от степен G3-G4. 
Въздействието на слънчевия вятър върху магнитосферата на Земята провокира краткотрайни разстройства в телекомуникациите в Съединени американски щати, Канада и Русия. Въпреки, че беше планувана, геомагнитната стихия изненада учените поради наслагването на два източника на разстройване - слънчево изригване и високоскоростен поток от плазма, обособен от огромна коронална дупка на Слънцето. Това заяви доцент доктор Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география.
Тя добави, че на територията на нашата страната записаната геомагнитна стихия е била с по-ниски показатели, които не са надвишавали индикаторите за умерено-силно влияние. От 27 март до 29 март в това число са вероятни слаби разстройства в геомагнитното поле. На 30 и 31 март има нараснала възможност за слаба геомагнитна стихия от степен G1 (Kp 5).
През първите два дни на месец април слънчевият вятър към момента ще провокира разстройства в земното магнитно поле, само че без те да нарастват до стойностите на слаба геомагнитна стихия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР