През изминалата година промените в световния футбол, а и в

...
През изминалата година промените в световния футбол, а и в
Коментари Харесай

Последната година промени правилата на играта, това засега увеличава интригата

През миналата година измененията в международния футбол, а и в спорта изобщо, пристигнаха изведнъж, като последователно трансформираха изискванията и разпоредбите на играта. Когато гледаме архивни фрагменти от цялостните игрища с доста шумна аудитория, обръщаща развоя на мачовете, наподобява, че следим някакъв приказен филм от предишното. Еуфорията от успеха против мощен противник или от извоюваната купа, към този момент е стерилна и се придвижва във виртуалния свят.

Променените условия направиха огромните шампионати доста оспорвани и непредсказуеми. В последните години огромните пари издълбаха голяма бездна сред богатите тимове и останалите. В 3 от Топ 5 шампионатите имаше несменяеми първенци, които и на доктрина печелеха купата няколко кръга преди края. Дори в Англия и в Испания интригата се свеждаше до 2 тима, които правеха голяма разлика по отношение на останалите.
 Снимка 513500
Източник:

Засега това е изцяло променено. Английското състезание замязва на такова отпреди комерсиалната Висша лига. Празните откъм аудитория игрища на процедура анулираха домакинското преимущество. Проблемът за тима посетител е единствено пътуването и обстоятелството, че ще играе на терена, където противникът му тренира. Няма никакво значение дали оборудването е с потенциал от 60 хиляди или е за 20 хиляди. Резервите са ситуирани по трибуните, с цел да основават усещане, че стадионът не е безусловно празен. Не би трябвало да бъде никакъв проблем мачовете да се играят на помощни стадиони, където атмосферата би била по-адекватна.

В Англия към този момент няма Топ 6. Няколко тима с добър бюджет и амбициозни мениджъри се изравниха с най-силните и развръзките стават безусловно непредсказуеми. Ситуацията е такава, че никой не може да предскаже какво ще се случи до края на сезона. Разбира се, в случай че той приключи. Дори и последните са способни на изненади и не считат да се предават. Все отново още е изцяло допустимо Ливърпул и Манчестър Сити да се откъснат в борбата за първото място.
 Снимка 513509
Източник:

В Испания може би е пристигнал часът на Атлетико (Мадрид). Двата гранда Реал и Барселона направиха доста издънки. Противно на упованията хегемоните не можаха да се нагодят на обстановката, загубвайки голямата си поддръжка от трибуните. На Пиринеите също се получават доста изненадващи развръзки, само че въпреки всичко нещата по-бързо си идват по местата. Реал е единственият мощен тим, който избира да играе на помощно оборудване, до момента в който преустройва " Сантяго Бернабеу ".

Добрата вест в Италия е завръщането на Милан. " Росонерите " са водачи и по всичко проличава, че ще се борят за купата до последния мач. След тях е другият отбор от Милано - Интер, който отпадна от Евротурнирите рано и също се е прицелил в " Скудето ". Хегемонът Ювентус направи доста равенства, само че още не е за отписване. Още няколко отбора - Рома, Наполи, Аталанта и Лацио също играят мощно и имат съществени упоритости.
 Снимка 512976
Източник:

Европейският първенец Байерн има проблеми в най-безинтересния шампионат от огромните в последните години - немската Бундеслига. Баварците губят точки против непретенциозни тимове и дават очаквания на преследвачите: Република България Лайпциг, Байер Леверкузен и Борусия Дортмунд. Светлият лъч е дребният отбор на Унион Берлин, чието присъединяване в Европа през идващия сеозн ще е огромен триумф. Все отново Байерн наподобява като хегемонът, който ще стане първенец и през този необикновен сезон.

Големите пари, наливани в Пари Сен Жермен, направиха френската " Лига 1 " също безинтересна и предвидима. През 2016 година парижани станаха първенци с задатък от 30 точки. Миналото състезание беше прекъснато и крайното класиране беше направено по коефициента от извоювани точки по отношение на изиграни мачове. Но и да имаше лятно доиграване, както в останалите страни, беше ясно, че купата щеше да бъде за ПСЖ. Сега грандът не съумява да отвори разлика и Олимпик Лион и Лил спорят с него за първото място. Отборът, воден към този момент от Маурисио Почетино, има упоритости за спечелването на Шампионската лига и това ще задържи интригата допустимо най-дълго време.
 Снимка 510195
Източник:

В България статуквото наподобява съхранено. За разлика от множеството европейски страни, у нас имаше два интервала с аудитория по стадионите. Това несъмнено, че не е толкоз значителен фактор, тъй като има отбори, за които няма значение дали играят пред аудитория или в срещи, в които може да се чува какво приказват играчите по сред си. До началото на декември шампионата изглеждаше оспорвано, само че по-късно се получи нормалното скъсване в челото. Паузата доникъде на февруари задържа интригата, какво ще се случи.

Сценариите са два. Първият-дълбоко прочут в последното десетилетие, е все по-голямо отделяне на Лудогорец и конспирация в борбата за второто място и за квотите за новия шампионат за " Лигата на конференциите ". Вторият е обвързван със задържане на ЦСКА в разногласието за първото място и вероятно на Локомотив (Пловдив). Разбира се, у нас ползата повече се задържа към отвън футболните вести и химеричните упоритости за бъдещето.
 Снимка 513090
Източник:

Промените в живота доведоха и до промени във футбола. Към факторите определящи, протичащото се на терена, се прибавиха и нови. Все по-важни са позитивните проби за ковид. Те водят от една страна до отсрочване на мачове, само че стават и фактор при определянето на съставите. Положителните проби объркват по този начин и по този начин сгъстената стратегия.

Не на последно място би трябвало да се регистрира опцията шампионатите да бъдат прекратени. Тогава те или ще бъдат доиграни, или като във Франция през предходната година краткотрайното класиране ще бъде оповестено за извънредно на база съотношението точки по отношение на изиграни мачове.

През 2021 година доиграванията през лятото наподобяват по-малко евентуални. Предстои Евро 2021, което ще се организира при каквито и да е условия. Така че всяко краткотрайно класиране може да стане извънредно. И още по-интересно - корекцията от съотношенията може да сложи преди всичко тим, който е на трета или четвърта позиция.
 Снимка 513156
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР