През годината девет страни отбелязват по-голям брой несъстоятелности Тенденциите в

...
През годината девет страни отбелязват по-голям брой несъстоятелности Тенденциите в
Коментари Харесай

Спад на фалитите в България при ръст в страните от Централна и Източна Европа

През годината девет страни означават по-голям брой несъстоятелности

Тенденциите в несъстоятелността в страните от Централна и Източна Европа се обръща – след спад от 6% през 2016 година и от 14% през 2015 година, за 2017 година тя нараства с 6,4%. Това се случва на фона на усъвършенстваната икономическа интензивност в района през последните години, когато изключително през 2017 година междинният растеж на Брутният вътрешен продукт се повиши до 4.5% - най-високият от 2008 година насам. Независимо от това, удобната бизнес среда през 2017 година не беше задоволителна, с цел да се усъвършенства ликвидността на фирмите.

В тези условия България е една от дребното страни от района, в която броят на несъстоятелностите за този интервал понижава. " Общият им брой в България за 2017 година е 311, като в проценти това се равнява на 0,08% от всички компании. Тази стойност демонстрира сериозен спад с 18,4%, спрямо миналата 2016 година ", разяснява Милена Виденова, шеф на Кофас България. " Ситуацията обаче не е толкоз оптимистична – прогнозите на Кофас са тези темпове да намалеят доста в идващите години, а също така, макар този спад, задлъжнялостта остава огромна. Това е сигнал фирмите да обръщат внимание и да ръководят рисковете ", добави тя.

В района от ден на ден страни са наранени от увеличение на несъстоятелността. През годината девет страни означават по-голям брой банкрути – това са Хърватия, Естония, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Словения, до момента в който единствено пет страни означават понижение – с изключение на България, това са Чехия, Латвия, Словакия и Украйна. По районен симптом виждаме огромна динамичност, варираща от 27,1% понижение на несъстоятелността в Словакия и спад от 26% в Чехия до леко нарастване от 2,4% в Естония и 2,5% в Румъния и даже от растеж от 40,1% в Хърватия.

За 2018 и 2019 година Кофас предвижда продължаващо нарастване на броя на несъстоятелностите в района и това удостоверява краят на един стопански цикъл в Централна и Източна Европа. През 2018 година междинният брой на банкрутите ще се усили с 10,4%, като повече страни ще записват нарастване на производството. Очаква се Полша да записва растеж от 20,2% в индустриалния развой по неплатежоспособност и преструктуриране. Сърбия и Словакия, въпреки това, ще изпитат стесняване на несъстоятелността. По-слабият стопански напредък ще бъде фактор, способствуващ за междинния брой несъстоятелности в Централна и Източна Европа, които се усилват с 15,5% през 2019 г.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР