През февруари общият показател на бизнес климата се покачва с

...
През февруари общият показател на бизнес климата се покачва с
Коментари Харесай

Само в строителството са оптимисти за следващите месеци

През февруари общият индикатор на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец. Подобрение на стопанската обстановка е записано в строителството, до момента в който в индустрията се следи леко намаляване. В търговията на дребно и бранша на услугите индикаторът резервира почти равнището си от януари , сочат данни на Национален статистически институт.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " понижава с 0.5 пункта, което се дължи основно на по-резервираните упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Анкетата записва понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с намалени упования за активността през идващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за развиването на бизнеса, посочени надлежно от 43.4 и 30.3% от предприятията.

По отношение на продажните цени в индустрията мениджърите чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Строителство. През февруари съставният индикатор " бизнес климат в строителството " нараства с 3.6 пункта, основно заради усъвършенстваните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им във връзка с строителната интензивност през идващите три месеца са по-оптимистични, което съгласно тях ще докара до в допълнение наемане на личен състав.

Несигурната икономическа среда продължава да е главният фактор, объркващ в най-голяма степен активността на предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ, въпреки че анкетата регистрира понижение на неподходящото им въздействие.

За продажните цени в строителството преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " резервира равнището си от януари. Мненията на търговците на дребно за размера на продажбите през последните три месеца са по-резервирани, до момента в който прогнозите им за продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са по-благоприятни.

Най-сериозните усложнения за бизнеса остават конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се следи усилване на отрицателното влияние на втория фактор.

По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците плануват те да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Услуги. През февруари съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " остава почти на равнището си от предходния месец. Оценките и упованията на мениджърите за бизнес положението на предприятията се изместват към по-умерените отзиви. Същевременно и прогнозите им за търсенето на услуги през идващите три месеца са удобни.

Основните спънки за активността в бранша не престават да са свързани с конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда.

Преобладаващите упования на мениджърите за продажните цени са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР