През февруари 2021 г. Фондация Нашите недоносени деца проведе онлайн

...
През февруари 2021 г. Фондация Нашите недоносени деца проведе онлайн
Коментари Харесай

Искат отделни стаи в болниците за майки на недоносени деца

През февруари 2021 година Фондация " Нашите недоносени деца " организира онлайн изследване измежду 582 майки, родили прибързано, с цел да събере информация за организацията на болничния им престой и отражението ѝ върху психо-емоционалното им положение.

Данните от проучването разкриват с ъществена липса на практики, вземащи под внимание прекарванията на прибързано родилите дами при обмисляне на болничния им престой.

Проучването е построено към хипотезата, че настаняването на майки, родили прибързано, в обща стая с майки, които не се постанова да бъдат отделяни от новородените си и прекарват времето с бебетата си в общата болнична стая, е евентуален източник на в допълнение психологично страдалчество за първите, усилва отрицателните прекарвания, свързани с травматичното събитие, както и затруднява психо-емоционалното им стабилизиране.
 Снимка 526791
Източник:

Според резултатите 69.6% от майките, взели участие в изследването, са споделяли стая с дами, родили на или към датата на термина си, което е оказало отрицателно въздействие върху психо-емоционалното им положение . Най-често срещаните избрания, които интервюираните употребяват, с цел да дефинират метода, по-който са се чувствали в обстановката, са: депресиращо, съсипващо, кошмарно, виновност, горест, болежка, боязън.

" На никого не го поисквам. Няма по-голяма болежка от това да родиш и да не можеш да бъдеш с детенцето си. Срина ме още повече. Гледах по какъв начин на всеки 3 ч. взимаше бебчето си при нея и го кърмеше. Как го гушкаше, а аз даже още не бях видяла моето бебче. Радвах се за нея, само че не можех да скрия сълзите си, пробвах се да се държа, с цел да не скапвам нейния прекрасен миг, да не я карам да ми съчувства и успокоява, а да се радва на детето си. Плачех най-често нощем. Не желая да се връщам там, в оня миг.... Боли... ", споделя анонимна участничка в анкетата.
 Снимка 526790
Източник:

В тази обстановка няма нужда от вложение на спомагателни финансови и материални запаси или ангажиране на повече от плануваните медицински експерти. Необходимата смяна се свежда до вземане предвид на обстоятелството, че прибързано родилите дами, както и майките, чиито бебета се нуждаят от интензивни грижи, се намират в качествено друга обстановка от останалите майки , което допуска застраховане на базови условия, подкрепящи тяхното възобновяване, а не нанасящи спомагателни психо-емоционални контузии, както е сега.

С показаните данни Фондация " Нашите недоносени деца ", се стреми да насочи вниманието на лечебните заведения към казуса и да моли към предприемане на стъпки за смяна на практиките по образуване на следродилния престой на майките на недоносени , както и новородени, нуждаещи се от интензивни грижи.

Целта е да се провежда настаняването им по метод, съхраняващ достолепието и подкрепящ психическото им възобновяване след преживения травматизъм, асоцииран с преждевременното раждане. Бебето и майката са част от една обща картина, те споделят една история, поради което, благополучието на единия е обвързано с благополучието на другия, а подобряването на грижите за тях изисква използването на сложен метод, адресиращ както физиологичните, по този начин и психо-емоционалните им потребности.
 Снимка 526789
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР