През февруари 2020 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През февруари 2020 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Бизнес климатът през февруари се влошава

През февруари 2020 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 0.8 пункта по отношение на предходния месец вследствие на по-неблагоприятния бизнес климат в търговията на дребно и бранша на услугите.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " резервира нивото си от януари. Промишлените бизнесмени правят оценка актуалната индустриална интензивност като леко намалена, като и упованията им за активността през идващите три месеца се утежняват.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават дефицитът на работна мощ и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в индустрията по-голяма част от мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Строителство. През февруари съставният индикатор " бизнес климат в строителството " се повишава с 0.5 пункта вследствие на усъвършенстваните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им във връзка с строителната интензивност през идващите три месеца са по-благоприятни, което съгласно тях ще докара до в допълнение наемане на личен състав.

Недостигът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора не престават да бъдат най-сериозните спънки за бизнеса, като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното въздействие на втория фактор.

За продажните цени анкетата записва планове за известно покачване, въпреки преобладаващата част от мениджърите да чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " се намалява с 0.6 пункта, което се дължи на изместване на оценките на търговците на дребно за актуалното бизнес положение на предприятията от " положително " към " приемливо " (нормално за сезона). Същевременно обаче прогнозите им за бизнес положението през идващите шест месеца са по-благоприятни, като и в упованията им за размера на продажбите през идващите три месеца се записва усъвършенстване.

Основните усложнения за развиването на активността остават свързани с конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени упованията на търговците са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Услуги . През февруари съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " спада с 3.6 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По-резервирани са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Конкуренцията в сектора продължава да е най-сериозният проблем за бизнеса. На второ и трето място са факторите " несигурна икономическа среда " и " дефицит на работна мощ ".

По-голяма част от мениджърите плануват продажните цени в бранша на услугите да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР