През есенно-зимния сезон най-честите причини за консултация с лекар при

...
През есенно-зимния сезон най-честите причини за консултация с лекар при
Коментари Харесай

Феноменът „често боледуващо дете” и възможностите на хомеопатията за профилактика и лечение

През есенно-зимния сезон най-честите аргументи за консултация с доктор при децата са повтарящите се инфекции на УНГ и дихателната система. В ежедневната процедура необятно се употребява терминът „ постоянно боледуващо дете " (ЧБД). Смята се, че здравото дете боледува 6-7 пъти годишно от инфекции на горните дихателни пътища, а в случай че посещава детско заведение или има брат или сестра, които посещават такова, броят се усилва на 10 и повече инфекции. Тези инфекции са най-вече вирусни, минават бързо и в случаите на бактериална етиология се повлияват добре от антибиотично лекуване. Детето може да боледува освен постоянно, само че и дълготрайно (повече от 10-14 дни при едно остро респираторно заболяване). Децата, които боледуват дълготрайно, също се отнасят към категорията на постоянно боледуващите.

„ Обикновено родителите се обръщат към доктор хомеопат, когато детето за следващ път е болно. Хрема, кашлица, болки в гърлото, възпалена трета сливица, болки в ухото са измежду най-честите недоволства. При изявени признаци хомеопатичните медикаменти имат бърз резултат, без никакви странични резултати. В правенето на самостоятелна скица за профилактика или лекуване се включват лекарства, които да подхождат на „ слабите места " при всяко съответно дете, само че тази скица наложително би трябвало да се назначи от хомеопат, който е доктор. ", разяснява доктор Зорка Угринова, експерт по обща медицина и клинична хомеопатия и учител към Европейската школа по клинична хомеопатия.

В хомеопатията съществуват лекарства, които са подобаващи за характерните потребности на всеки детски организъм. За профилактика на ЧБД в своята процедура доктор Угринова предлага по 10 гранули седмично през интервала октомври-март на препарати, съобразени с самостоятелните особености на всяко дете. При по-слабички, злояди, постоянно боледуващи деца, склонни към УНГ и дихателни инфекции е подобаващ Silicea 15 СН. При деца, постоянно боледуващи от УНГ-възпаления, разнообразни алергии и бронхити, които се редуват в погрешен темп, най-вече в зимния сезон тя предписва Tuberculinum 15 СН. При малчуганите с увеличена трета сливица, склонни към дихателни инфекции за профилактика е подобаващ Calcarea phosphorica 15 СН.

Когато става въпрос за лекуване доктор Угринова отбелязва, че с изключение на монопрепаратите, които лекарите хомеопати добре познават, съществуват и така наречен специалитети, които съдържат композиция от дейни субстанции и се продават в аптечната мрежа без рецепта.

„ При хрема постоянно постановявам Коризалия на унидози. Съставът на този хомеопатичен специалитет е подобаващ за всяка хрема и е елементарен за приемане, като от скоро към този момент е разполагаем с изключение на като капки за нос и на таблетки. При изявена кашлица стартирам със Стодал покет, който съдържа осем дейни субстанции, подобаващи и при суха и при влажна кашлица. ", добавя доктор Угринова.

При лекуването, хомеопатията също има своето място, само че не би трябвало да се подхожда със самолечение и доктор би трябвало да предпише точния препарат, вярната доза и скица за банкет. Когато най-често детето е с болки и инфектиране на ушите се предписва Aviare 15CH, при по-упорити и мъчно отзвучаващи кашлици - Poumon histamine 30CH и Sulfur iodatum 15СН. Има деца, при които смяната на времето също «ги разболява» - Dulcamara 9 СН (за сензитивност към влага и студ) и други

Допълнителна тествана информация за клиничната хомеопатия, нейната успеваемост може да намерите на уеб сайтът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР