През декември – месецът, в който строгите ограничителни мерки заради

...
През декември – месецът, в който строгите ограничителни мерки заради
Коментари Харесай

Няма покачване на безработицата пред декември

През декември – месецът, в който строгите ограничаващи ограничения поради пандемията към този момент бяха в действие и редица бизнеси още веднъж бяха затворени наложително, безработицата е запазила равнището си на месечна база.

Равнището на записана безработица в България през декември е 6.7%, демонстрира статистиката на Агенцията по заетостта. Това е най-ниската записана стойност след края на изключителното състояние на 13 май 2020 година Спрямо ноември 2020 година няма смяна в цената на индикатора, а по отношение на декември 2019 година се следи растеж от 0.8 процентни пункта.

В края на декември записаните безработни в бюрата по труда съгласно данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 повече от ноември. На годишна база нарастването е с 25 577 души.

За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се записали нови 32 607 безработни. Освен тях, други 488 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се записали в бюрата по труда.

През декември броят на почналите работа безработни е достигнал 12 253, като в съпоставяне със същия месец на предходната година се регистрира растеж с 8.2%. През миналия месец 523 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място посредством бюрата по труда. От почналите работа 81.2 на 100 са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия - 26.8 на 100 от всички почнали работа, следвани от търговията - с 17.1 %, държавното ръководство - 6.8 на 100, строителството - 4.7 на 100, и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР