През декември 29-годишният Люк Будуърт, 26-годишната му партньорка Хейзъл Мууни

...
През декември 29-годишният Люк Будуърт, 26-годишната му партньорка Хейзъл Мууни
Коментари Харесай

Стенописи на близо 400 години излязоха след ремонт на кухня /снимка/

През декември 29-годишният Люк Будуърт, 26-годишната му партньорка Хейзъл Мууни и кучето им Леонард краткотрайно се изнасят от жилището им с една спалня в град Йорк, до момента в който новата им кухня се инсталира.

 

След това получават позвъняване от изпълнителите с един въпрос: „ Знаете ли, че има картина откъм гърба? “

 

По времето, когато Будуърт отива да огледа, новите кухненски шкафове към този момент са на стената, а единственото доказателство за откритието е размазана фотография, направена от монтажниците.

 

Макар и отчаян, Бъдуърт, който е анализатор на проучвателен данни в университета в Лийдс, подозира, че парче ламперия от другата страна на отворената жилищна повърхност също може да крие нещо.

 

„ Беше боядисана по същия метод като останалата част от стената и знаех, че е куха “, споделя той. „ Винаги съм мислил, че евентуално просто покрива тръби. “

 

Подозрението му се оказва вярно. И двата стенописа са с размери към 2.7 на 1.2 метра - макар че са отрязани в горната част от тавана.

 

 Старият град на Йорк е заобиколен от антична стена и апартаментът на Будуърт, който той купува през октомври 2020 година, се намира в него на една от основните улици. Имотът, ситуиран над кафене и благотворителна книжарница, е част от постройка, датираща от 1747 година

 

„ Мислехме, че може би е викториански тапет, само че беше доста, доста повече от това “, споделя Будуърт за CNN.

 

Наскоро експонираният стенна живопис изобразява библейска сцена, а от Historic England - публичен орган, който се грижи за историческото завещание на страната, изпращат представител, който да прегледа творбата и да направи професионални фотоси.

 

Организацията дава на двойката висококачествена имитация на фриза в натурален размер и ги поучава да го покрият, с цел да го запазят. Смята се, че стенописът съдържа подиуми от книга от 1635 година, наречена „ Емблеми “ и написана от поета Франсис Куорлс.

 

„ Стенописите датират отпреди самия апартамент “, споделя Будуърт, обяснявайки, че творбата е нанесено върху стена на постройка, която към този момент не съществува. С други думи, парцелът е издигнат към съществуваща стена.

 

Смята се, че картините са основани сред 1635 година, когато е написана „ Емблеми “, и 1700 година, когато сходни творби на изкуството са излезли от мода.

Въпреки че двойката не разполага с запаси да влага в професионална консервация на експонирания фриз, те се стремят да го включат в своя фон.

 

„ Ако можем да намерим някакво финансиране, с цел да помогнем за опазването му, бих свалил кухненските шкафове от стената, само че за жалост, не виждам по какъв начин това ще се случи. Другият стенна живопис обаче ще бъде непокътнат, " споделя притежателят.

 

От Historic England удостоверяват пред CNN, че са посетили парцела и са предали изображения на картините на отдела за запазване на стенописите в Института за изкуство Courtauld в Лондон.

Kitchen renovation reveals 400-year-old friezes in York flat
— Guardian culture (@guardianculture)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР