През декември 2020 г. промишленото производство нараства слабо при свиване

...
През декември 2020 г. промишленото производство нараства слабо при свиване
Коментари Харесай

Стабилизация на производството, но спад в строителството и търговията на дребно през декември

През декември 2020 година промишленото произвеждане нараства едва при стесняване на строителството и търговията на дребно, като и трите бранша не престават да регистрират намаляване на годишна база, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ), съобщи БНР.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че бизнес активността в страната се утежнява през последното тримесечие на предходната годината, защото втората вълна на и обвързваните с нея нови ограничаващи ограничения както в България, по този начин и в Европа се отразяват отрицателно и водят до закъснение на икономическо възобновяване, което беше в действие през третото тримесечие след трагичния спад напролет при първия противоепидемични локдаун.

Индексът на промишленото произвеждане в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се усили през декември с едвам 0,1% по отношение на ноември, когато се намали с 1,7 %.

На годишна база календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане се намалява през декември с 3,3% след спад с 5,0% през ноември и след двуцифрени спадове напролет на предходната година.

През декември е записано нарастване на месечна база с цели 12,3% в добивната индустрия и с 0,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който в преработващата индустрия е регистрирано намаляване.

Спрямо края на 2019-а година добивната индустрия се свива с 6,9%, преработващата индустрия се намалява с 2,2%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бележи спад с 6,0%.

В същото време показателят на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " се намалява през декември 2020 година с 1,4% по отношение на ноември, когато означи спад с 1%, като продукцията от гражданското и инженерно строителство се намалява с 0,7%, до момента в който от сградното строителство - с 2,0%.

На годишна база строителната продукция през декември се свива със 7,1% след намаляване с 4,1% през ноември, отбелязвайки спад за единадесети следващ месец, като сградното строителство спада с 11,1% при намаляване с 1,3% на гражданското и инженерното строителство.

През декември оборотът в търговията на дребно понижава с 1,7% по отношение на ноември, когато се увеличи с 0,4%. Това съставлява първо намаляване на търговията на дребно след седми следващи месеца на напредък.

На годишна база търговията на дребно се сива през декември с цели 12,0% след спад с 6,4% през ноември, отбелязва намаляване за следващ месец през миналата 2020 година
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР