През декември 2016 година Франция откри първото соларно шосе в

...
През декември 2016 година Франция откри първото соларно шосе в
Коментари Харесай

Три години след изграждането на първото соларно шосе в света, то вече се руши

През декември 2016 година Франция откри първото слънчево шосе в света. Тогава страната обра овациите, а министърът на околната среда, съобщи, че планът е невиждан. Радостта обаче не продължи дълго, защото 3 години след откриването му, шосето към този момент се разрушава, написа Business Insider.

То е направено от фотоволтаични панели, които генерират електрическа енергия, с цел да зареждат уличното осветяване в локалния град. Сега обаче отчет на Global Construction Review демонстрира, че планът на Франция, наименуван Wattway, е несполучлив. Появили са се пукнатини, а през 2018 година се е наложило част от шосето да бъде развалена заради заплаха от изхабяване и разрушение.

Дори в най-хубавия си интервал шосето е произвеждало половината от в началото плануваната сила, защото инженерите, които са проектирали инфраструктурата, не са планували падащите листа от дърветата.

Франция похарчи 5,2 милиона $ за километър от шосето и 2787 квадратни метра, покрити със слънчеви панели, а планът беше означен като най-дългото слънчево шосе в света.
 Снимка 438948
Източник:

Френският енергиен министър тогава даже си сложи амбициозната цел да се конфигурират слънчеви панели, покриващи сектор от 1,6 километра на всеки 1000 километра в границите на идващите пет години.

Това обаче се оказа невероятно, защото още с първия си опит страната не съумя. За плана Wattway не бе определено вярното място, защото районът Нормандия във Франция не се радва на изключително слънце. Там има единствено 44 дни в годината, през които слънцето е задоволително мощно. А гръмотевичните стихии се отразяват отрицателно, като нарушават целостта на слънчевите панели.

По проект шосето е трябвало да създава 150 000 киловатчаса електрическа енергия на година, което е задоволително да задоволи потребността от светлина на 5000 души всеки ден. Вместо това обаче то е генерирало под 80 000 киловат часа електричество през 2018 година и по-малко от 40 000 през юли 2019 година.

Colas, компанията, която стои зад плана, е декларирала, че е покрила панелите със силиконов пласт, с цел да могат да устоят на целия трафик, който ще мине през тях. Но откогато шосето е пуснато в употреба, панелите са с нарушена повърхнина или даже счупени.
 Снимка 438947
Източник:

През май 2018 година се е наложило 91 метра от шосето да бъдат разрушени, защото положението на този сектор е било толкоз неприятно, че не е подлежало на ремонт. Освен листата инженерите не са взели поради и тежестта на тракторите, които минават по шосето.

Сега наподобява, че с всички тежи вреди, планът е изцяло несполучлив и не би могъл да бъде потребен и да доставя задоволително електрическа енергия за улично осветяване.

" Нашата система не е задоволително усъвършенствана, да са покрие дълги дистанции. Компанията ще се концентрира да създава електричество, което да обслужва по-малки обекти като CCTV камери и осветлението на автобусни спирки ", декларира ръководещият шеф на Wattway Етиен Гоудуин.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР