През далечната 1851 г. в Лондон се провежда първото световно

...
През далечната 1851 г. в Лондон се провежда първото световно
Коментари Харесай

Една българска роза в Дубай

През далечната 1851 година в Лондон се организира първото международно ревю, в което над 14 хиляди участници показват " всяко допустимо откритие " на Индустриалната ера. Интересът е огромен и по този начин се поставя началото на поредност международни изложби, а от края на XIX в. в тях взе участие и неотдавна извоювалата свободата си България. Един сюжет от 2022 година обаче сподели, че до момента в който светът върви напред в софтуерното си развиване, страната ни е застинала някъде в XIX в. в продуктите, с които се демонстрира пред интернационалната аудитория.

" Изкуствени български рози във вази, българска носия и три дървени изрисувани чинии по стената " - по този начин журналистът Мирослав Иванов от уеб страницата travelnews.bg разказа българското присъединяване на отворилото порти през октомври 2021 година Експо 2020 Дубай, чието мото е " Свързване на мозъците, основаване на бъдещето ". На фона на демонстрираните от други страни футуристични технологии и нововъведения за по-чиста планета родният павилион, общо взето, демонстрира копие на Панагюрското богатство и на предмети от Варненския некропол, а на няколко екрана се прожектират пейзажи от страната. " По земята е мокет, като в едната част е поставена българската писменост. "

Представянето е толкоз неугледно, че в излъчения през уикенда по националната телевизия 6-минутен репортаж от ревюто на родното присъединяване бяха отредени под 10 секунди.

А в магазина в павилиона сувенири няма, само че по тази причина пък се продават млечни артикули с марката Lacrima - свързван със глобения за корупция по закона " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, въпреки и продаден преди година.
Реклама
Участието на България в действителност стартира със скандал още преди откриването на ревюто - при влизането им в Обединените арабски емирства репликите на двете съкровища бяха арестувани на митницата поради документални пропуски. През декември пък стана ясно, че с изключение на с музикалните гении, с които страната ни се показва, в павилиона е била сложена и галерия на, меко казано, противоречиви фигури като близначките манекенки Боряна и Анна Шехтови - съпруги на небезивестния Христофорос Анаматидис-Таки и съсобственика на строителната " Джи Пи груп " Георги Василев.

Сайтът boulevardbulgaria.bg цитира архитекти и дизайнери, които разказват българския павилион като " лоби на зарязан соц-хотел " Ален мак " и " разграбена аптека " и слагат под подозрение цената на публичната поръчка за организацията и концепцията близо 7 млн. лева Изпълнител е консорциум ДЗЗД " България експо 2020 ", определен при ръководството на ГЕРБ от някогашния министър на стопанската система Емил Караниколов (също свързван с Движение за права и свободи и Пеевски).

Според концепцията на консорциума: " Всеки наш посетител ще има опция да види и усети България посредством 3D мапинг, достоверни усети и аромати, разнородни начинания и артистични участия, които показват освен богатата ни история, природа и гений, само че и новите благоприятни условия за бизнес, просвета, технологии и стабилно развиване. " На процедура обаче Мирослав Иванов разказва " съвсем празен павилион, без никакви атракции и без изобретения на редица младежи в страната ".

Или както заключи в профила си във Фейсбук някогашната журналистка в " Дарик " и " Нова тв " Бояна Ушева: " Миризмата на роза се примесва с съмнение за едни пари в някоя сметка или чекмедже. "
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Медийна сергия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР