През четвъртия си мандат руският президент Владимир Путин вероятно ще

...
През четвъртия си мандат руският президент Владимир Путин вероятно ще
Коментари Харесай

Петте икономически предизвикателства на четвъртия мандат на Путин

През четвъртия си мандат съветският президент Владимир Путин евентуално ще направи завой в стопанска система. Макар обстановката в страната да се стабилизира след рецесията 2015-2016 година, вероятностите за растежа са най-много 1-2%, а това е под задачите, избрани от Кремъл.

Да се оправи с неналичието на работна мощ

Ако Владимир Путин на няколко пъти засегна политиката за фамилно обмисляне по време на предизборната си акция, то повода е, че този въпрос е от решаващо значение. Населението на Русия сега е 146,9 милиона души и то се е стопило с над пет милиона от 1991 година вследствие на острата демографска рецесия, последвала разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Поколението, родено през първите постсъветски години, белязани от спад на раждаемостта, в този момент излиза на пазара на труда и може да се окаже, че има дефицит на квалифицирана работна мощ, а това да попречва растежа.

Това потомство, което е по-малобройно, към този момент навлиза във възрастта самото то да има деца, откъдето пък последва ново мощно намаляване на раждаемостта през 2017 година.

" Ще имаме по-малко младежи през идващите 10 до 15 години. Следователно един млад експерт с нови пълномощия - механически и най-много в региона на осведомителното програмиране - ще има цената на златото ", предизвести наскоро някогашният министър на финансите либералът Алексей Кудрин.

Да реформира пенсионната система

Възрастта за пенсиониране в Русия е 55 години за дамите и 60 години за мъжете. Тя е измежду най-ниските в света. Като се има поради демографският спад, пенсионната система, която така и така е прекомерно слаба, се трансформира във все по-голямо задължение за федералния бюджет.

Владимир Путин призна на няколко пъти, че ще бъде нужна промяна, само че до момента постоянно е допълвал, че моментът за това към момента не е настъпил.

Либералите, като Алексей Кудрин, проповядват последователно нарастване на възрастта за пенсиониране до 63 години, само че може да се окаже, че да се протяга ръка на тази обществена облага от руската ера е непопулярна мярка в страна, където болшинството пенсионери мъчно покриват своите разноски с ниските си пенсии.

Като жест към прослойката от популацията, която на процедура пострада изключително мощно от скока на цените през последните години, Кремъл разгласи в петък, че приготвя ограничения, чиято цел е пенсиите да могат да се подвигат по-бързо от инфлацията.

Да притегли вложения

За да преодолее вътрешните трудности, Владимир Путин постоянно прави благи очи на задграничните вложители на стопански конференции, като им дава обещание да усъвършенства бизнесклимата, подкопан от бюрокрацията, само че също така, съгласно личните му констатации, и от правосъдни преследвания, които от време на време са неоправдани.

Според Крис Уифър, създател на консултантската компания Macro Advisory, " Русия би трябвало да притегля повече задгранични вложения. Тя би трябвало да сътвори удобна конкурентна среда (слаба рубла, ниски налози за бизнеса и тласъци за капиталовложенията) и да понижи бюрокрацията ".

Според анализаторите точно " нуждата от задгранични вложения също така е повода, заради която Кремъл не отговори с ответни ограничения на неотдавнашните американски наказания - управляващите не желаят да затруднят още повече идването на задграничните вложители в Русия ".

В петък Кремъл също така разгласи, че е натоварил премиера Дмитрий Медмедев и президента на централната банка - Елвира Набиулина - до 15 юли да приготвят " проект за деяние ", с цел да се усили доста делът на вложенията в стопанската система, която продължава да бъде подвластна от въглеводородите.

Ако през 2017 година капиталовложенията са се нараснали с 4,4%, съгласно статистическата организация Росстат, то това повишаване се дължи главно на огромни краткотрайни планове като строящия се мост в Крим или обектите, свързани със Световното състезание по футбол.

Да диверсифицира стопанската система

Въпреки постоянно повтаряните обещания на властта, по този въпрос не е направено нищо. Русия, която е богата с великански находища на нефт и газ, продължава да е подвластна на съмненията на цените им, както сподели рецесията от 2015-2016 година. " Това е явно неподходящо за вероятностите за растежа ", отбелязва банка Alfa.

За да може да се освободи от тази взаимозависимост, Крис Уифър предлага да се заложи на предприемачеството и дребните компании, като заемите бъдат направени " по-поносими и по-достъпни ". Той приканва също така да се влага в роботиката, " интелигентните " технологии и изкуствения разсъдък.
``
Лев Якобсон, професор в Московския стопански институт, показва, че пътят, който би трябвало да се следва като образец, е " впечатляващият напредък на производството на земеделския бранш ", който чупи върхове по реколтите и износа през последните години.

Да усили продуктивността

" Икономиката е прекомерно неефективна. Това се дължи на наследството на руската система и на лесния напредък, дължащ се на петролното благосъстояние през години 2000-2013-а ", показва Крис Уифър. " Има доста неефективност в системата и, в случай че тя бъде поправена, това би могло да докара мощен напредък ".

Експертът показва като образец петролния бранш, който, заставен от рецесията, усили всекидневното си произвеждане приблизително със 740 000 барела сред август 2014 година и ноември 2016-а: " Промишлеността бе принудена да стане по-ефективна и новаторска ".

За да се модернизират огромните предприятия, държавното управление разгласи редица проекти за приватизация, само че делът на страната в стопанската система бе повишен през последните години от триумфиращия държавен капитализъм, с помощта на който петролната компания Роснефт доста набъбна. /Превод от френски: Румена Вълчева/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР