През април тази година разследване на bTV разкри верига старчески

...
През април тази година разследване на bTV разкри верига старчески
Коментари Харесай

Домове за възрастни без лиценз: Разследване на bTV установи правен вакуум в закона


През април тази година следствие на bTV разкри верига старешки домове, които работят без лиценз. Оказва се, че броят им е по-голям.

Общо пет са компаниите, предоставящи обществени услуги в домове за възрастни хора без лиценз за тази година. Данните са от Агенцията за качество на обществените услуги, предоставени след питане на bTV по Закона за достъп до социална информация.

Една от компаниите без публикуван лиценз за 2022 година е " А 2017 " ЕООД, която ръководи верига домове " Свети Георги " във Варна, Девня и Пловдив. За по-малко от година, два пожара във варненския дом лишават живота на осем души. През юли предходната година нечовечен побой с железен бастун сред двама домуващи води до гибелта на 64-годишен мъж.

Заведеното дело по случая към момента не е завършило. Контролиращата организация открива, че услугите в домовете във Варна и Девня не дават отговор на стандартите и критериите. Например, в тях са настанени хора с разнообразни болести, които са отвън целевите групи, което е в нарушаване на закона. Затова лиценз не е публикуван, а управлението на дома апелира решението.

Разследването на bTV откри „ юридически вакуум “ – няма институция, която да има пълномощия да затваря старешки домове, работещи без лиценз.

„ Вакуум в законодателството, който следва да бъде напълнен при такива хипотези. Ако публичният интерес постанова, би трябвало да се намерения за законодателни промени или взимане на решение тези актове на Агенцията по лишаване на лицензи да подлежат на авансово осъществяване или обжалването да не стопира осъществяването “, изясни Красимир Конов, началник на Окръжната прокуратура във Варна.

Данните от контролиращата организация ни водят във великотърновското село Дичин, където се намира частен дом за остарели хора " Слънчев дом – Здраве ". Той се обитава в постройката на бившето главно учебно заведение в центъра на селото, която е реновирана през 2015 година

В телефонен диалог от управлението на дома отхвърлиха коментар пред камерата на bTV.

Обиколката ни продължава. Управителката на дом за възрастни хора " Здраве " в Нови Искър, където са настанени 22 души, твърди, че е изпуснала периода за прелицензиране и е въпрос на дни казусът да бъде решен.

Пропуснат период за подаване на документи за преиздаване на лиценз. Това пък изяснява собственичката на частен дом за възрастни хора " Макриция-Ваня Манчева " в Горубляне, открит през 2003 година В него са настанени 22 души, за които се грижат четирима санитари, една сестра и доктор на повикване.

Последната ни спирка е дом за остарели хора Рози-Ив в Суходол. Въпреки информацията на уеб страницата си съгласно писмото на контролиращата организация обществената услуга не е лицензирана. Какви са аргументите не успяхме да разберем. Опитите ни да се свържем с управлението на дома по телефон или на място останаха несполучливи.

На място откриваме единствено притежателя на къщата, от който разбираме, че постройката е отдадена чартърен, с цел да се употребява като старешки дом.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР