През април Азия за пръв път стана най-големият вносител на

...
През април Азия за пръв път стана най-големият вносител на
Коментари Харесай

Bloomberg: Азия за пръв път изпревари Европа по обем на закупен руски петрол

През април Азия за пръв път стана най-големият вносител на съветски нефт, изпреварвайки Европа, заяви Bloomberg, базирайки се на анализатори от Kpler.

" По данни на анализаторската компания, Азия за първи път е изпреварила Европа като максимален покупател на съветски нефт предишния месец, а през май се чака разликата да се усили ", написа организацията.

По думите на анализатора Джейн Сие, общият размер на петрола от Русия за двата най-големи купувача в Азия - Индия и Китай, е повишен до рекордно високо равнище през април, основно заради нарастването на покупките от Индия.

" Макар че предлагането за Азия този месец евентуално ще бъде малко по-ниско, то въпреки всичко ще бъде надминато единствено от върха от предишния месец ", добавя специалистът.

По данни на анализаторите от Kpler, към 26 май на вода в танкери се намират към 57 млн. барела недопечен нефт Urals и 7,3 млн. барела недопечен нефт ESPO от Далечния изток, спрямо 19 млн. барела Urals и 5,7 млн. барела ESPO към края на февруари.

На борда на танкери се намира рекорден размер съветски нефт, огромната част от който е предопределен за Индия и Китай, защото други страни лимитират вноса поради спора в Украйна. Според специалистите, азиатските страни са изкупили милиони барели от Русия, поради преференциалните цени.

Нефтът се транспортира макар обстоятелството, че танкерите би трябвало да пътуват по по-дълги направления, от западните пристанища на Русия до Азия, като пътуването до Китай в едната посока нормално лишава към два месеца.
 Bloomberg: Все повече танкери с съветски нефт се насочат към Азия
Bloomberg: Все повече танкери с съветски нефт се насочат към Азия

Основни експортьори са " Роснефт " и " Газпром петрол "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР