През активния летен сезон юни - август инспекторите от Изпълнителна

...
През активния летен сезон юни - август инспекторите от Изпълнителна
Коментари Харесай

Над 6600 нарушения в курортите установи Инспекцията по труда

През дейния летен сезон юни - август инспекторите от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " (ГИТ) са открили 6654 нарушавания в морските ни курорти, оповестяват от институцията. Направените инспекции са 1600, като при доста от тях са установени доста на брой нарушавания.

За 624 от тях са формирани актове за определяне на административни нарушавания. Запазва се наклонността за максимален брой нарушавания, свързани с работното време (1070 броя) и заплащането на труда (750 броя). Случаите на допускане на лица до работа без подписани писмени трудови контракти са 164. В 25 случая е открита работа на малолетни лица без позволение от Инспекцията по труда, а нарушаванията, свързани с работа на чужденци без позволен достъп до пазара на труда, са 45.

От организацията осведомят, че към този момент е овладян казусът с полагането на труд без трудови контракти, само че сезонните обекти остават най-рискови в това направление. Контролните органи са направили инспекции в 1543 предприятия с 37 564 работещи в тях.

" Резултатите от контролната активност през годините демонстрират, че в тях най-честите нарушавания са свързани със законосъобразното наемане на работа, в това число на малолетни лица и чужденци, работното време и заплащането на труда и съществени условия по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд ", написа още в писмото.

От условията, свързани с сигурността на труда, най-често се нарушават наредбите, регламентиращи наложителните и периодически инструктажи. Нарушенията от този тип са 617 бр. Следват нарушаванията, касаещи обезопасеността на електрооборудването – 213 бр. Удар от електрически ток е една от най-честите аргументи за злополуки с съдбовен излаз дружно с рухването от височина. " Освен от попадане напрегнат краткотрайните ел. съоръжения, каквито постоянно се построяват в обекти със сезонен темперамент, крият спомагателна заплаха и от рухване след попречване в кабелите, които не се обезопасяват ", оповестяват от ГИТ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР