През 90-те години на миналия век парамедиците в Лос Анджелис ...

През 90-те години на миналия век парамедиците в Лос Анджелис

Получи инфаркт на сцената, умря за две минути и преживя рака - защо наричат Дейв Геън Котката

През 90-те години на предишния век парамедиците в Лос Анджелис дават прякора " Котката " на фронтмена на Depeche Mode Дейв Геън. Те се срещат прекомерно постоянно с вокалиста, изпял няколко от песните, дали образа нацяло десетилетие в музиката, и са изумени от способността му да оцелява на ръба на гибелта. И даже оттатък.

Дейвид Геън е бил на прага на отвъдното няколко пъти, претърпял е редица произшествия на сцената, бил е мъртъв за две минути, има дълга история с опиатите и полицията, само че още е тук.

Човекът, изпял части като Personal Jesus, Enjoy The Silence и I feel you, споделя, че музиката го е избавила. Още в учебно заведение във Англия стартира да краде коли, с цел да ги кара лудо, а след това поради добитото също тъй досие не може да си откри работа.

Затворът стартира да наподобява като ясна вероятност, когато се причислява към група, образувана от Мартин Гор, Анди Флетчър и Винс Кларк. Те са впечатлени, когато чуват Дейв да пее Heroes на Дейвид Боуи. Така Геън става част от бандата, а малко по-късно дава и името ѝ - Depeche Mode е кръстена на едноименно фешън списание. И пътят на Дейв се трансформира, въпреки и да не престава години наред да е на ръба на закона.

Вероятно не сме привикнали да свързваме по-тъмните настроения на ню уейва, по-танцувалното звучене и по-романтичните нотки на Depeche Mode с брутална корист с опиати, произшествия и шокиращи истории - имаме ги за непокътната мярка на рокаджиите. Но не са, а Дейв Геън е илюстрация на това. Проблемите му с дрогата са епични, а " котешкото " му оцеляване може да се мери евентуално единствено с това на китариста на The Rolling Stones Кийт Ричардс, за който се счита, че ще е единственият, с изключение на хлебарките, който би могъл да оцелее след ядрена война.
 Снимка: Getty Images
Пример за какво назовават Геън " Котката " е международното турне на Depeche Mode, което трае съвсем две години - 1993 и 1994 година То като че ли е прокълнато. На концерт в Монреал Дейв губи гласа си, което е обяснено с неприятна простуда. След това концертът в Синсинати е анулиран, тъй като Геън нарязва толкоз неприятно ръката си на бутилка от бира, че не може да държи микрофона.

Следва и " кулминационната точка " - в Ню Орлеанс Дейв получава инфаркт на сцената, а до момента в който го изнасят на носилка, групата свири песента " Death`s Door ".

Инфарктът е лек и се дължи на дрога. Геън се възвръща, единствено с цел да финишира турнето през лятото на 1994 година с концерт в Индианаполис, на чийто край скача в публиката. Но се озовава в седалките, а след рухването от 3,5 метра стига до болница и се оказва, че има две счупени ребра и вътрешен кръвоизлив.

Страстта на Дейв към хероина стартира относително късно - първоначално на 90-е години, когато се разделя с първата си брачна половинка и се среща с промоутъра Тереза Конуей, около която стартира да използва хероин. " Бяхме се споразумели в никакъв случай да не го употребяваме венозно, само че, естествено, когато си наркоман и измамник, това не важи дълго ", споделя Геън пред " Индипендънт ". По време на прокълнатото турне организмът му е към този момент толкоз повреден от дрогата, че е обиден даже гласът му и се постановат инжекции с кортизол, с цел да може да излиза на сцената.

Периодът е изключително неприятен за фронтмена. Той се разделя с Тереза и живее самичък в Калифорния. Сам с опиатите, параноята и черните мисли и мечти, които вървят с тях. " Бях най-много със личната си сянка и си бъбрех с нея из жилището ", спомня си той.

През лятото на 1995 година, до момента в който приказва по телефона с майка си, Дейв реже китките си с бръснач. Оцелява, а няколко седмици по-късно изяснява пред " Глоуб ", че не е имал за цел да се самоубие, а просто е бил извънредно депресиран, по тази причина изпил бутилка вино и шепа валиум.

" Тази композиция е в действителност тъпа. Отидох в банята и видях бръснача ", изяснява Геън. След години признава, че това е бил вик за помощ и го е направил, тъй като е знаел, че ще го открият в точния момент.

Геън прави и много опити за рехабилитация, само че несполучливо. Накрая стига до гибелта. През 1996 година предозира със спийдбол - композиция от хероин и кокаин в хотел в Лос Анджелис, в следствие на което сърцето му стопира за 2 минути, което го прави механически мъртъв. Парамедиците съумяват да го съживят - на третия опит, а откакто се връща в схващане, той ги пита дали отново е предозирал.

" Не, Дейвид, ти умря ", му дали отговор те, споделя артистът по-късно пред " Чикаго Трибюн ".

Пред " Кю " пък споделя, че в началото е виждал и усещал само цялостен мрак.

" Никога не съм бил в по-тъмно пространство и усещах, че каквото и да върша, е неверно. А идващото, което помня, е по какъв начин виждам себе си на пода, пред банята и паниката край мен ", изяснява Геън по какъв начин съгласно него е излязъл от тялото си и се е видял в профил.

Започва да вика, че в действителност не е лежи там долу, а е над всички, а по-късно осъзнава, че душата му е напуснала тялото.

" Беше освобождаващо по някакъв метод ", добавя той.
 Снимка: Getty Images
След като се връща към живот е задържан мигновено за владеене на опиати и се разсънва в болничното заведение, окован с белезници за леглото, а служител на реда му чете правата. Успява да избегне пандиза, само че му е назначена терапия и прекарва една година в клиника за детоксификация, където постоянно го тестват за дрога. Положителен тест е значел 2 години в пандиза, където Геън не е желал да попада за нищо на света.

Затова съумява да се откачи от опиатите и оттогава не се свени да споделя през какво е минал, с цел да предизвиква и останалите хора с проблеми със зависимости да опитат да се възстановят.

Но дрогата не е единственото, с което 60-годишният през днешния ден Геън е съумял да се пребори. През 2009 година, тъкмо първоначално на едногодишно турне, Дейв се е почувствал толкоз зле и с толкоз мощни болки, че концертът на Depeche Mode в Атина е анулиран, а той се озовава в болница. Оказва се, че има рак на пикочния мехур.

Фронтменът още веднъж е късметлия - туморът е отстранен преди да успее да се популяризира и Геън се възвръща изцяло.

Дори групата взема решение на продължи с турнето си. Но в Испания, до момента в който е на сцената, Дейв къса мускул на прасеца и още една част от тура е анулирана, тъй като кракът му би трябвало да почива. И откакто Depeche Mode възобновяват турнето си за трети път, вокалът се оказва с засегнати гласни връзки и следват още провалени концерти.

Той превъзмогва и това. Depeche Mode не са издавали албум от 2017 година, когато излезе Spirit, само че и не са се разделили. Геън издаде през 2021 година албум с кавъри. Или с други думи - животът не престава.

" Разкаяние е странна дума. Вече не виждам на живота си също тъй и не диря извинения за изборите, които съм правил. Добри или неприятни, те имат последици, само че повеждам много блажен живот и се любувам на това, което върша колкото се може повече ", показа пред " Гардиън " Дейв преди година.

" Всеки има криле - просто би трябвало да ми откри и разпери ", счита Дейвид Геън, който има най-малко 9 живота.

Източник: webcafe.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg