През 37-ия ден на антиправителствените протести остават блокирани кръстовищата на

...
През 37-ия ден на антиправителствените протести остават блокирани кръстовищата на
Коментари Харесай

Протестът, ден 37 – блокадите остават, напрежение при румънското посолство

През 37-ия ден на антиправителствените митинги остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет, както и пред Министерския съвет.

В така наречен триъгълник на властта митингът довечера посрещна с ръкопляскания позицията на президента Румен Радев, че настояването за привикване на Велико Народно заседание е нарушаване на Конституцията, а спор е вероятен след предварителни избори, съобщи БНР.

Около 21 часа стачкуващите поеха на шествие към блокирания от палатков лагер Орлов мост.

Оттам обаче част от протестиращите продължиха по " Цариградско шосе " и по-късно за втора поредна вечер - към 21:45 ч., блокираха кръстовището на бул. " Ситняково " и " Шипченски проход " пред посолството на Румъния.

То остана затворено близо два часа, откакто хората от митинга пристигнаха и сложиха заграждение със знаци и кофи за отпадък, с цел да не може колите да минават.

Блокадата провокира недоволството на водачите.

През цялото време на мястото нямаше полиция. Закратко се появи патрулка, само че тя беше изгонена от протестиращите, които укориха служителите на реда, че не са се появили по-рано, с цел да потушат зараждащите спорове и да управляват трафика.

Стигна се до пререкания сред стачкуващи и водачи, които трябваше да подхващат рискови маневри, до момента в който имаше хора на платното, с цел да се изтеглят. Протестиращи заставаха пред коли, които желаеха да преминат през кръстовището.

Към 23 ч. то продължаваше да бъде блокирано, само че стачкуващите понижиха. След договаряния с чакащите водачи те направиха кордон и пропуснаха да преминат коли и рейсове.

Около 23,30 часа кръстовището бе освободено за придвижване.

По-рано пред президентството Арман Бабикян от така наречен Отровно трио съобщи, че днешното послание на премиера е следващият опит протестиращите да бъдат излъгани, а задачата на Борисов е да печели време и да се задържи във властта.

" Президентът изрази ясното съмнение и на огромна част от българския народ - че мафиотизиран кабинет, който потъпква законите, не може да е този, който ще прави новия главен закон. И България не може да участва в XXI в. с главен закон, направен от мутрите. " - разяснява Бибикян.

Протестиращи на площада обявиха, че остават там до оставката на държавното управление.

По-рано стачкуващи, водени от Николай Хаджигенов, блокираха пътя за Калотина, при което се образува 15-километрова опашка от коли.

По-късно придвижването се възстановява.

" Както обещахме неведнъж - " ще извиваме ръцете на Борисов нагледно казано, до момента в който ги счупим. Продължаваме да ескалираме, да затваряме от ден на ден и повече, до момента в който затворим цялата страна. " - закани се Хаджигенов.

Протестите не престават и в други градове на страната.

Във Варна протестиращи блокираха за малко придвижването по Аспаруховия мост.

В Бургас участниците в акцията желаеха гаранции за почтен избор, електронно гласоподаване, машинно гласоподаване и действителни изборни описи.

Закратко бе блокирано придвижването по Дунав мост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР