През 2045 година предстои страхотен скок в развитието на земната

...
През 2045 година предстои страхотен скок в развитието на земната
Коментари Харесай

Хората стават безсмъртни след 2045 г

През 2045 година следва страховит скок в развиването на земната цивилизация. До този извод стигнаха футуролози, взели участие в Международната конференция на софтуерната сингулярност, която се състоя предходната седмица в Ню Йорк.

Технологичната сингулярност е къс интервал на извънредно бърз, наподобяващ гърмеж научено-технически напредък. Тя бе коментирана още през 1993 година от американския математик и публицист фантазьор Върнър Виндж.

" Намираме се на границата на промени, сравними с появяването на хомо сапиенс на Земята. Развитието на техниката неизбежно води към софтуерна сингулярност, към основаване на същности с разсъдък, преизпълнен човешкия. Измененията, за които съгласно някои сътрудници са нужни хиляди епохи, ще се случат в идващото хилядолетие ", сподели тогава Виндж.

Той формулира 4 разновидността за иницииране на скок в развиването на цивилизацията ни. Първият вид е възникването на гигантски разсъдък - когато компютрите се обзаведат със схващане. При втория компютърните мрежи и техните консуматори са самоидентифицират като гигантски рационални същества. Третият показва доста тясна връзка сред машините и хомо сапиенс. Според четвъртия вид генното инженерство и нанотехнологиите усилват по неестествен метод умствения багаж на индивида.

Организаторът на конференция, футурологът Рей Курцвайл поддържа и добавя Виндж. Той е безапелационен: към този момент специалистите могат да обяснят научните открития, никнещи като гъби след дъжд. Но в даден миг даже гениалните мозъци ще се спънат в тълкуването на много събитие. Тъй като размерът на знанията ни нараства като геометрична градация и в идващите 30-35 години не ще успеем да усвоим всичко, което ни предлага науката.

" През 2045 година ще настъпи точката на софтуерната сингулярност, даже тесните експерти в разнообразни области на знанието ще престанат за схващат скоростта и сложността на софтуерния развой. Ще се повят технологии, изменящи съществено визията на нашия свят и Вселената. Интелектът на машините ще е милиарди пъти по-голям спрямо целокупния разсъдък на хората, населяващи земята ", уверен е Курцвейл, цитират от в. " Телеграф ".

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР