През 2025 г. мобилните плащания ще се превърнат в основния

...
През 2025 г. мобилните плащания ще се превърнат в основния
Коментари Харесай

До 2025 г. мобилните плащания ще изпреварят кеша и картите

През 2025 година мобилните заплащания ще се трансфорат в главния способ за разплащане по света. Това демонстрират трендовете в платежните технологии, разказани в годишния Глобален отчет по заплащанията на американската организация FIS. Според него инерцията, която цифровите платежни услуги получиха по време на рестриктивните мерки поради пандемията, ще се резервира. Така потребителите ще продължат да заплащат все по-рядко с кеш или с кредитна карта. Вместо това, все по-често ще избират заплащането със смарт телефон, посредством конфигуриран в него мобилен портфейл.

Според отчета главните аргументи за прекосяването от кеш и карти към мобилни заплащания са две: Първото е по-високото равнище на сигурност заради отключването им с биометрични данни, а второто е опцията да съвместяват няколко платежни източника - дебитни, кредитни карти, онлайн кредитни линии и други - в един инструмент.

Другите преимущества на мобилните портфейли са по-удобните решения за довеждане докрай на покупката и по-голямата еластичност при консолидираното на платежни принадлежности онлайн. Норвежкото приложение Settle е водещият мобилен портфейл*1 у нас, предлагащ на потребителите си опция да изпращат и получават пари по-бързо, по-лесно и по-евтино. Като допълнение, мобилният портфейл разрешава доста по-удобен метод за разплащане в редица интернет и физически магазини.

Settle икономисва на потребителите въвеждането на картови данни и им разрешава да изпращат и получат пари в границите на секунди, с едно плъзване по екрана на мобилния телефон. И всичко това се реализира без безусловно никакви такси за потребителите.

Друг разбор - на маркетинговата компания Juniper Research - демонстрира, че сумата на заплащанията с мобилни приложения, които употребяват биометрични данни за гарантиране на сигурността на транзакциите, ще доближат 1,2 трлн. $ през 2027 година Това ще е 4 пъти повече от предстоящото за тази година равнище. Според изследване на Nerdwallet 94% от милениълите (потребители на възраст сред 24 и 39 години) в Съединени американски щати към този момент употребяват мобилни портфейли. Над половината от тях ги употребяват най-вече, с цел да пазарят от онлайн магазини, а към 40%, с цел да изпращат елементарно пари на близки и другари.

Мобилните заплащания подсигуряват повече сигурност и за търговците, които ги одобряват, защото те разрешават по-лесно осчетоводяване и следене на транзакциите. Този платежен способ разрешава незабавни преводи когато и да е на денонощието, както и елементарно възобновяване на средствата към клиента при объркана поръчка да вземем за пример.

За да се извърши мобилно разплащане посредством Settle и останалите други възможности не е належащо да се знаят имената и точната банкова сметка на получателя. Единственото, което е нужно е мобилният телефонен номер на получателя. Освен това средствата се получават на секундата, за разлика от банковите преводи, които нормално лишават най-малко 1 работен ден и не могат да се изпратят през уикенда. Още повече, изпращането на пари посредством множеството мобилни портфейли е гратис, до момента в който таксите на банковите услуги непрекъснато се покачват в последните години. Не на последно място по данни на Национален статистически институт към края на предходната година 72% от потребителите у нас употребяват смарт телефон, което значи, че голяма част от популацията е към този момент оборудвана да изпраща и получава мобилни заплащания.

В същото време сигурността на мобилните разплащания е оптималната, която технологиите сега разрешават. Мобилните портфейли употребяват биометрични данни, с цел да дават достъп до средствата, което подсигурява, че само техният притежател ще ги употребява. За разлика от парите в брой да вземем за пример, които могат да бъдат изхарчени от всеки, който ги откри. Мобилният портфейл на Settle е съвършен образец за това - сигурността в него е на извънредно високо равнище, защото платформата не изисква наново въвеждане на банкови сметки, карти и не употребява NFC технология при транзакциите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР