През 2023 г. все повече бизнеси ще прибягнат към интелигентното

...
Коментари Харесай

Умният офис – тенденциите, които да следим през 2023 г.


През 2023 година от ден на ден бизнеси ще прибягнат към интелигентното ръководство на офисите за икономисване на сила, въглеродни излъчвания и разноски (снимка: CC0 Public Domain)

Всеки бизнес е подложен на напън да пести разноски, да ръководи екипите си напълно, да понижи въглеродния си отпечатък. Един от методите за реализиране на задачата е така наречен образован офис. Но такъм офис може да направи повече от това да спести пари, споделят експертите.

През идващите няколко години чиновници, клиенти и политици ще упорстват съвсем всеки бизнес да понижи въглеродните излъчвания и други нездравословни въздействия върху обществото и околната среда. Но даже и без този напън, непрестанно възходящата цена на силата би трябвало да е задоволителна мотивация. Най-добрият метод за основаване на по-устойчиви работни места е потреблението на енергоспестяващи и други щадящи околната среда работни практики. А интелигентните офис-технологии могат да понижат излъчванията и замърсяването, да покачат оперативната успеваемост и продуктивността – и да понижат разноските.

„ Ясно е, че всичко е обвързвано с вложенията “, споделя Карло Рати, професор по градски технологии в Масачузетския софтуерен институт (MIT). Според него стремежът към ограничение на финансовите разноски е единствено началото. „ Една стабилно модифицирана офис постройка може да извърви дълъг път във връзка с продуктивността на хората – и това е един от главните принадлежности, които всяка компания може да употребява в борбата си за гениите “, добавя Рати, който е проектант и притежател на някои специфични награди. Отличията му са в региона на новаторските и устойчивите офис-сгради в света.

Умно сградно ръководство

Ефективните здания включват доста модерни технологии, които могат да оказват помощ на жителите да се усещат удобно и да са продуктивни. Все по-голям брой офиси към този момент имат ефикасна система за ръководство на постройката (BMS). В идеалния случай това може да се комбинира със системи за генериране и предпазване на сила локално. Може да се добави и система за ръководство на водата. Всичко това ще обезпечи големи икономии – икономисват се разноски, запаси и излъчвания.

Но положителната BMS е единствено положително начало. Тя може да усъвършенства потреблението на сила в постройката посредством интелигентни системи за осветяване и температура. Управлява ги програмен продукт, който черпи информация от IoT датчици или радиочестотни идентификатори (RFID) из цялата постройка. Спестяването на сила и разноски се усъвършенства още от потреблението на интелигентно LED осветяване. То се ръководи от датчици, които подсигуряват, че светлината се включва единствено там, където е нужно – и когато е нужно.

Системи за резервация и ръководство на пространството

IoT и RFID датчиците могат да зареждат и системите за ръководство на пространството в офис-сградата. Те предават информация за заетостта, осветлението и HVAC настройките.

Данните, основани посредством всички тези процеси, могат да бъдат оценени от работодателя, с цел да послужат за съображение за планирането на ресурсите и пространството. Например конферентна зала, за която се знае, че цялостен следобяд не е резервирана от никого, може да бъде изключена от системите за осветяване и отопление, тъй като ще е празна чак до идващия работен ден.
още по темата
По този метод е допустимо възстановяване на успеваемостта, изключително за организации, употребяващи хибридния модел на работа. Чрез данните от смарт-картите на чиновниците може да се проучва даже какво е натоварването на столовата по обяд и какъв брой дълга е опашката, с цел да се усъвършенства работата на кантината.

За компаниите, чиито личен състав работи хибридно, потребни са и системите за запазване на бюра за работа. Така компаниите могат да възнамеряват натоварването на пространствата и да разпределят чиновниците си по този начин, че пространствата да се употребяват дейно, а тези, които са едва обитаеми или свободни през множеството време, да не натоварват бюджета с разноски за поддръжка.

В ново време всички тези технологии могат даже да се обвържат с локалната система за ръководство на човешки запаси. Така процесите на включване и привилегиите за достъп до постройката могат да бъдат следени посредством едно и също приложение. Достъпът може да бъде анулиран, в случай че даден чиновник напусне.

Сътрудничество

Другите интелигентни офис технологии, които могат да оказват помощ за понижаване на разноските и въглеродните излъчвания, са тези, които усъвършенстват съдействието сред чиновниците, без значение дали са в офиса или не.

Повечето офис чиновници към този момент са осведомени с видеоконферентни системи като Zoom, Microsoft Teams и Гугъл. Но има по-малко известни други възможности, които си коства да се опознаят и обмислят. Някои от тях са създадени за интеграция с известни софтуерни принадлежности като да вземем за пример Slack или Salesforce.

Все по-популярни стават и средствата за взаимно ръководство на планове и работни процеси като да вземем за пример Trello или Monday.com, които могат да бъдат интегрирани с други решения, в това число Slack, Trello и Гугъл.

Всички тези технологии разрешават на работодателите и техните чиновници дейно да преоткрият природата на работното място. Карло Рати счита, че измененията, които в този момент навлизат в офисите по целия свят, ще имат дълготрайни и положителни последствия.

„ Днес хората работят разпределено, като употребяват офиса по друго време, с цел да избегнат пренаселеността. В бъдеще пиковите часове – с цялата си неустойчива загуба на енергийни запаси и човешко време – може да останат единствено спомен от предишното, “ споделя Рати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР