През 2023-а ще има много варианти за финансиране, заяви Министърът

...
През 2023-а ще има много варианти за финансиране, заяви Министърът
Коментари Харесай

Явор Гечев: Раздаването на пари на глава е вредно нещо за бизнеса и земеделските производители

През 2023-а ще има доста разновидности за финансиране, съобщи Министърът на земеделието

Първото по рода си в Русе интернационално ревю на локални артикули бе намерено през днешния ден в зала „ Арена Русе “. То ще продължи и на следващия ден, 10 декември, като в него вземат участие близо 90 производители от България и 10 от прилежаща Румъния. Сред формалните посетители на събитието, проведено от Министерството на земеделието и Община Русе, бяха отрасловият министър Явор Гечев, неговият заместници Георги Събев, който е и началник на Управляващия орган на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, регионалният шеф Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков.

Земеделският министър показа, че служебното държавно управление е извънредно ориентирано към промотирането на дребните производства и локалните артикули, където България има доста добър капацитет. „ Такива изложби са пътят към тези дребни производства, които ние би трябвало да използваме “, сподели още министър Гечев. Той разгласи още, че от министерството са съвсем подготвени с всички ограничения по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/, съобщи.

„ Нашето терзание е, че през първата година ще има струпване на доста разнообразни принадлежности както по Плана за възобновяване и резистентност, по този начин и по новия стратегически проект с ограниченията “, съобщи министърът. След Нова година министерството започва осведомителни акции в цялата страна по другите принадлежности. „ Раздаването на пари на глава е нездравословно нещо за бизнеса и земеделските производители. Ще би трябвало качество и развиване “, безапелационен бе министър Гечев. По Плана за възобновяване и резистентност са отпуснати към 250 милиона евро, които ще могат да се употребяват за кандидатстване по разнообразни планове – даже в областта на нововъведенията и енергийната успеваемост.

Министър Гечев показа още, че за първи път от доста години насам се е работило по подадените планове през същата година. Обработени са над 4000 плана напоследък. От Министерството на земеделието бяха безапелационни, че не престават да работят на оптимално бързи обороти, като към този момент е признат и нов организационен устав на Държавен фонд „ Земеделие “, който дава опция за назначението на още 130 индивида, които директно да се занимават с подготовката на бъдещите планове и да наблюдават за спазването на европейските условия.

Колкото до информацията за засилен импорт на слънчоглед и други аграрни култури в страната ни от Украйна, то министърът уточни, че след Нова година се чака оживление на пазара и усъвършенстване на процесите.

Изложението ще продължи и през утрешния ден, като на него са показани тестени, млечни, месни, пчелни, сладка, шоколадови произведения, тахан, ядки, чипс, боза, чай, риба, плодове и други, както алкохолни и безалкохолни питиета, козметика, а също и редица занаятчийски артикули. През предходните месеци сходна самодейност е имало в Ямбол и по Черноморието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР