През 2022-ра се навършват 75 г. от основаването на Държавния

...
През 2022-ра се навършват 75 г. от основаването на Държавния
Коментари Харесай

Спомени за създаването на Бургаската филхармония

През 2022-ра се навършват 75 година от основаването на Държавния симфоничен оркестър в Бургас, или Бургаската филхармония, която през днешния ден е част от трупата на Доржавна опера - Бургас. Това е един от уважаваните български оркестри с дейна концертна активност и забавен репертоар, със личен принос към популяризирането на българската просвета. 

Ще се върнем надалеч в предишното, с цел да научим какви са предпоставките за основаването на този състав:

Още през 1910 година, с помощта на музиканта Никола Блажев, в Бургас е учредено музикалното сдружение “Родни звуци “. От музиканти фенове са основани струнен оркестър, хор, симфоничен оркестър, даже и музикално учебно заведение. Съставите развиват дейна концертна и просветителна активност.

Особено ярки са деянията на симфоничния оркестър през 30-те години, когато в Бургас стартира работа като капелмайстор Филип Кутев. Под негово управление оркестърът се развива професионално и в него стартират да свирят професионални музиканти от военната духова музика. Разширява се и репертоарът на оркестъра - тогава са изпълнени пред публиката в Бургас Петата симфония на Бетовен, Четвъртата симфония на Чайковски и други

Петте години под управлението на огромен музикант като Филип Кутев дават отражение на бъдещото развиване на симфоничното дело в града. Затова незабавно след войната културната общност на града се обръща с молба към държавното управление да сътвори държавен симфоничен оркестър. През 1947 година тази концепция се реализира и на 1 август е първият концерт на. Първи нейни диригенти са Димитър Караджов, Васил Лолов, Невин Михалев и Димитър Карагьозов. Особено значим стадий от развиването на оркестъра е интервалът 1960 – 1976 година, когато негов основен диригент е проф. Иван Вульпе.

Интересни детайлности за тези събития споделя един от основателите на оркестъра - валдхорнистът Христо Желязков, а записът, изработен през 1987 година, се съхранява в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР