През 2022 година се запазва тенденцията да намалява сумата на

...
През 2022 година се запазва тенденцията да намалява сумата на
Коментари Харесай

Установени са над 190 хиляди нарушения на трудовото законодателство през 2022 година

През 2022 година се резервира наклонността да понижава сумата на забавените заплати по отношение на 2021 година

Общият брой на установените нарушавания на трудовото законодателство е 191 200. Това оповестяват от пресцентъра на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ).

Нарушенията по здравословните и безвредни условия на труд са 96 402 бр., а по реализиране на трудовите правни отношения – 93 954. Нарушенията по заплащането на труда остават най-честите от всички, свързани с осъществяването на трудовите правни отношения – 21 701.

" Това може да се изясни с обстоятелството, че работещите най-често подават сигнали за този тип нарушаване, защото неналичието на средства не им разрешава да задоволят жизненоважни потребности ", разясняват от ГИТ.

Контролните органи на Инспекцията по труда са открили 13 737 нарушавания, свързани с възникването на трудовите правни отношения и 10 717 на наредбите за разпределението на работното време. По време на инспекциите са открити 3398 служащи и чиновници, които са полагали труд без подписан трудов контракт, означават още от ГИТ.

От Инспекцията по труда показват също, че за всяко открито нарушаване инспекторите по труда подхващат ограничения за отстраняването му, което от своя страна води и до възстановяване на изискванията на труд в предприятията. През 2022 година са приложени 184 054 насилствени административни ограничения. Образувани са и 9 481 административнонаказателни производства. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления е над 11 милион лв., сочат още данните на ГИТ.

През 2022 година се резервира наклонността да понижава сумата на забавените заплати по отношение на 2021 година. Контролните органи на Инспекцията по труда са открили през м. година под 6.1 млн. лева неизплатени в период хонорари на служащи и чиновници. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени над 3.7 млн. лева забавени хонорари, регистрира ИА ГИТ.

Инспекцията по труда припомня на работещите, че работодателят има обвързване да не ги позволява до работните им места преди да им е дал образец от подписания трудов контракт и копие от уведомлението му за регистрация в Националната организация за приходите. Експертите показват, че по този метод трудовите права са предпазени в най-голяма степен.

Всеки може да ревизира има ли риск да работи недекларирано посредством специфичен програмен продукт, създаден от ИА ГИТ по трансграничния план „ Сътрудничество за почтени условия на труд “. На интернет страницата на ГИТ е обезпечен директен достъп до софтуера през банера „ Провери дали работиш недекларирано “.

Във връзка със захлаждането на времето от Инспекцията по труда предизвести преди дни работодателите, че би трябвало да обезпечат подобаващи условия на труд. Проверките на ГИТ демонстрират, че най-често работещите в закрити пространства алармират за работа при ниски и високи температури.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР