През 2022 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на

...
През 2022 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на
Коментари Харесай

България е страната с най-нисък БВП е Европейския съюз

През 2022 година Люксембург и Ирландия означават най-високо равнище на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Европейски Съюз, 161% и 134% над междинното за Европейски Съюз. България е страната членка с най-нисък Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с 41% под междинното за Европейски Съюз.

Това демонстрират прогнозните оценки на Паритетите на покупателната дарба (ППС) и Брутния вътрешен артикул (БВП) в Европейски Съюз на човек от популацията през 2022 година, оповестяват от Национален статистически институт.

Включените страни са 27-те страни членки на Европейски Съюз. Основната причина за въвеждане на планирани оценки на ППС е нуждата да има налични ППС все още на първите оценки на годишния Брутният вътрешен продукт за миналата година.

Първите оценки, които обгръщат 36 европейски страни, с по-подробна разбивка освен за Брутният вътрешен продукт, ще се разгласяват през месец юни и месец декември.

Разпределението на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в страните членки на Европейски Съюз варира доста.

Люксембург бележи най-голям Брутният вътрешен продукт на човек от популацията измежду 27-те страни на Европейски Съюз, включени в това съпоставяне, със 161% над междинното за Европейски Съюз.

Това до известна степен се изяснява с обстоятелството, че огромен брой погранични служащи са включени в общия брой на работната мощ на страната и способстват за нарастването на нейния Брутният вътрешен продукт, а в същото време не се смятат за част от локалното население, което се употребява при изчисляването на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Техните разноски за ползване се записват в националните сметки в страната им на престояване.

Ирландия е на второ място измежду страните на Европейски Съюз със 134% над междинното за Европейски Съюз, следвана от Дания, Нидерландия, Австрия и Белгия, всяка с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с повече от 20% над междинното за Европейски Съюз ниво. Високото равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Ирландия може частично да се изясни с съществуването на огромни мултинационални компании, притежаващи интелектуална благосъстоятелност. Свързаното с тези активи договорно произвеждане способства за Брутният вътрешен продукт, до момента в който огромна част от приходите, извоювани от това произвеждане, се връщат на крайните притежатели на фирмите в чужбина.

Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция са другите страни - членки на Европейски Съюз с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията над междинния за Европейски Съюз. Италия, Словения, Кипър и Чехия са с по-малко от 10% под тази междинна стойност, следвани от Литва, Естония и Испания с сред 10% и 20% по-ниски от междинното. Брутният вътрешен продукт на човек от популацията на Полша, Унгария, Португалия, Румъния, Латвия и Хърватия е с до 30% по-нисък от междинното за Европейски Съюз ниво, до момента в който Гърция и Словакия са с до 40% по-ниски от междинното за Европейски Съюз ниво. България регистрира Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с 41% под междинното за Европейски Съюз ниво.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР