През 2022 г. хакерите откраднаха рекордните $3,8 млрд. дигитални активи

...
Коментари Харесай

Хакерските кражби на криптовалута удариха рекорд през 2022 г.


През 2022 година хакерите откраднаха рекордните $3,8 милиарда цифрови активи от крипто-компании
(снимка: CC0 Public Domain)

В сложната за криптовалутите 2022 година, белязана от банкрути, измами и невиждани флуктуации в курса на биткойн, масло в огъня наляха и хакерите, които съумяха да откраднат виртуални пари на рекордно огромна стойност.

Миналата година хакерите са откраднали рекордните 3,8 милиарда $ цифрови активи от компании за криптовалута. Повечето обири са дело на хакери, свързани със Северна Корея, съгласно отчет на блокчейн анализаторите от Chainalysis. За съпоставяне, през 2021 година кражбите на криптовалута възлизат на 3,3 милиарда $.

Хакерите, свързани със Северна Корея, са виновни за обири на стойност към 1,7 милиарда $ посредством пробив в компютърни системи, по отношение на 429 милиона $ в миналата година. ФБР ги упреква в хакване през март на блокчейн платформата Ronin, която зарежда известната NFT игра Axie Infinity на Sky Mavis, кражба на цифрови активи на стойност към 625 милиона $ и на още 100 милиона $ от компанията за криптовалута Harmony през предишния юни.
още по темата
„ Износът на артикули от Северна Корея през 2020 година беше 142 милиона $, тъй че не е пресилено да се каже, че хаковете на платформата за криптовалута съставляват забележителна част от стопанската система на страната ”, отбелязва Chainalysis в отчета.

Основната цел на хакерите през 2022 година е бил протоколът DeFi, посредством щурм на който са откраднали 3,1 милиарда $, или 82,1% от цялата открадната криптовалута през годината. За съпоставяне, през 2021 година хаковете на протокол DeFi представляваха 73,3% от откраднатите криптовалути.

Миналата година 64% от офанзивите против DeFi системи са били ориентирани към блокчейн мостове (или междуверижни мостове), които разрешават на потребителите да обменят активи сред разнообразни блокчейн екосистеми. Подобни услуги нормално съдържат огромни количества разнообразни цифрови монети, което ги прави съществена цел за хакерите. По-специално, кражбите от Infinity и Harmony са осъществени вследствие на хакване на блокчейн мост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР