През 2022 г. Групата на Европейската инвестиционна банка, която включва

...
През 2022 г. Групата на Европейската инвестиционна банка, която включва
Коментари Харесай

За 2022-а Групата на ЕИБ е инвестирала в България 494 милиона лева

През 2022 година Групата на Европейската капиталова банка, която включва Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейския капиталов фонд (ЕИФ), е предоставила заеми, гаранции и задължения за дялово присъединяване на стойност 494 млн. евро за разнообразни планове в България. " Зелените " вложения на Европейска инвестиционна банка в България са достигнали 241 млн. евро, което съставлява 50 % от общата активност на Европейска инвестиционна банка.

Европейска инвестиционна банка се ангажира да усили заемите за екологични цели и за вероятно съфинансиране по българския План за възобновяване и резистентност в превоза и енергетиката. През декември бе провиснал нов заем за уголемение на софийското метро (195,5 млн. евро).

Във връзка с Плана за устойчива градска подвижност на София бе контрактувано в допълнение съфинансиране от 50 млн. евро, с което се усилва делът на плановете за градско развиване с предмет инфраструктура за пешеходна подвижност, по-лесен достъп на хората с понижена пъргавина до публичната инфраструктура, а също по този начин повишение качеството на въздуха.

В банковия бранш Групата на Европейска инвестиционна банка подписа съглашения с Уникредит Булбанк за 190 мл. евро, включващи гаранция под формата на синтетична секюритизация, покриваща първи по ред загуби на структурирано портфолио в границите на Европейския гаранционен фонд (90 млн. евро).

Република България разпореди на ЕИФ мандат за ръководство на към 330 млн. евро от българския План за възобновяване и резистентност (ПВУ) за използване на гаранционни артикули от каузи на страната в InvestEU и финансови принадлежности по съставния елемент " Интелигентна индустрия " на Плана за възобновяване и резистентност. Гаранционните и финансови артикули имат за цел привличане на доста частно финансиране, което ще усили наличното финансиране за българските МСП и предприятия със междинна пазарна капитализация) в границите на инструментите по ПВУ до 1,5 млр. евро или повече.
 Европейска инвестиционна банка дава спомагателни €50 милиона заем на Столична община
Европейска инвестиционна банка дава спомагателни €50 милиона заем на Столична община

Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка акцентира, че банката е дълготраен сътрудник на Столична община и финансира вложения в предпочитана обществена инфраструктура

Средствата ще бъдат ориентирани към напредък, нововъведения и вложения с неутрално влияние върху климата и цифрова промяна на българските предприятия, най-тежко наранени от дълготрайното негативно икономическо влияние на рецесията от КОВИД-19.

ОББ е първата финансова институция в България, която подписва гаранционно съглашение по програмата InvestEU с ЕИФ, което ще насърчи планове за конкурентоспособност, нововъведения и резистентност в страната, като поддържа нови заеми на стойност над 125 млн. евро, предопределени за МСП и предприятия със междинна пазарна капитализация.

Европейска инвестиционна банка и Фонд ФЛАГ оповестиха, че в края на 2022 година са договорили заем в размер на 40 млн. евро, с който ще бъдат подкрепени вложения за градоустройствени усъвършенствания и възобновяване, като енергийна успеваемост и градско развиване в градове от цяла България.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР