През 2021 г. Сухопътните войски проведоха повече учения в сравнение

...
През 2021 г. Сухопътните войски проведоха повече учения в сравнение
Коментари Харесай

Емил Ефтимов: През 2021 г. Сухопътните войски проведоха повече учения в сравнение с 2020 г.

През 2021 година Сухопътните войски организираха повече учения спрямо 2020 година освен като брой, само че и като трудност, комбинация и многообразие на подготовката, с повече взаимоотношение на родовете им сили “, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 24 януари, на разбора на подготовката на Сухопътните войски през образователната 2021 година Той благодари на Командването и на целия персонален състав на Сухопътните войски за вложените старания през миналата година, която дефинира като сложна, предизвикателна и изпълнена с динамичност. Адмирал Ефтимов съобщи, че е оптимист за това главният план за рационализация на Сухопътните войски да бъде навреме въведен в деяние, с цел да могат те да дават отговор съответно на провокациите в актуалната среда на сигурност.

Началникът на защитата напомни, че през миналата година завърши задачата на НАТО „ Решителна поддръжка “ в Афганистан . „ След близо 20 години в Афганистан и над 10 000 души, взели участие в тези ротации, нямаме загуби и ранени. Огромен опит беше насъбран там и се надявам той да бъде основа за бъдещо присъединяване на Сухопътните войски в интервенции и задачи зад граница “, съобщи адмирал Ефтимов. Той акцентира, че през 2021 година за първи път те са взели участие с механизирана рота в тренировката на оперативния запас на интервенцията на Европейски Съюз „ Алтеа “, като са се показали сполучливо.

Началникът на защита се спря и на скъпия принос на сухопътните формирования за отбрана и подкрепяне на популацията при естествени бедствия . „ От средата на септември 2021 година доникъде на януари тази година те бяха и на границата, където подкрепиха органите на Министерство на вътрешните работи във връзка с мигрантския напън “, акцентира адмирал Ефтимов и разясни, че въоръжените сили поддържат 24-часова подготвеност да окажат помощ на Министерство на вътрешните работи при нужда.

Началникът на защитата уточни, че некомплектът остава предизвикателство пред Сухопътните войски. „ С ограниченията, които вземаме по набирането на военнослужещи, мога да заявя, че 2022 година ще бъде годината на Сухопътните войски. Трябва да им дадем нужния приоритет, те са гръбнакът на нашите Въоръжените сили и на Българската войска “, заключи адмирал Ефтимов.

Анализът на подготовката на Сухопътните войски през образователната 2021 година беше показан от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в наличието на управлението, началниците на отдели от командването на Сухопътните войски и командирите на военни формирования.

„ Въпреки всички провокации и компликации, главните планувани мероприятия по подготовката в Сухопътните войски през годината бяха изпълнени ”, означи генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към участниците в съвещанието. Той означи, че въпреки и в изискванията на висок некомплект и комплицирана епидемиологична конюнктура, подготовката на формированията от Сухопътните войски се организираше за поддържане на съществуващите отбранителни качества, нужни за осъществяване на дилемите по трите задачи на въоръжените сили, като главните старания бяха ориентирани към повишение на знанията и уменията на военнослужещите по задача „ Отбрана ”.

Командирът на Сухопътните войски открои един от целите в подготовката на формированията през годината – взаимната подготовка с присъединяване на бойни и осигуряващи формирования.

Участието в интернационалните учения през годината способства за повишение на оперативната съгласуемост и взаимоотношението с съдружните сътрудници, означи генерал-майор Михаил Попов. През годината бяха планувани и извършени над 20 командно-щабни учения с щабовете на формирования на равнище батальон/дивизион/полк и бригада , 8 учения на равнище батальон/дивизион, повече от 86 учения на равнище рота/батарея, както и голям брой учения на формированията на равнище поделение, екипаж, план и взвод. Сред по-важните от тях генерал-майор Михайл Попов открои двете учения с бойни стрелби с механизираните батальони „ Strike Back - 21 ” на образователен полигон „ Корен “ и „ Balkan Sentinel “ на образователен полигон „ Ново село “, извършени в границите на серията свързани учения „ Defender Europe - 21 ”, в които участваха формирования от армиите на страни-членки и страни-партньори на НАТО: Съединени американски щати, Румъния, Гърция и Грузия. Той подчертава и на сполучливото осъществяване на взаимното тактическо обучение с бойни стрелби „ Шабла - 21 “ с интернационално присъединяване, както и на компютърно-подпомаганото обучение „ Балкан - 21 ”, част от командно-щабното обучение „ Defender - 21 ”, по време на което беше осъществено узаконяване на щаба на 61-а механизирана бригада.

„ През 2021г. формирования от Сухопътните войски участваха също в редица интернационалните учения и взаимни подготовки - „ Platinum Wolf ”, „ Swift Response – 21 “, „ Scorpion Legacy – 21 “ и „ Saber Junction – 21 “, както и в взаимните българо-американски подготовки на образователен полигон „ Ново село “. Резултатите ни убеждават, че сме равностойни на нашите сътрудници от НАТО “, безапелационен беше командирът на Сухопътните войски. По думите му, качествата на военнослужещите бяха демонстрирани и по време на подготовката на заявените формирования като на извършените сертификационни учения те получиха оценка „ Боеготов ”.

В осъществяване на дилемите по задача „ Подкрепа на интернационалния мир и сигурност ” генерал-майор Михаил Попов отличи присъединяване на военнослужещи от Сухопътните войски в завършилата задача на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне „ Решителна поддръжка ” в Афганистан, в която за двадесет години на ротационен принцип участваха 42 контингента с над 9 200 военнослужещи. Той означи, че продължава присъединяване на военнослужещи и формирования в интервенциите на Европейски Съюз и НАТО, както и носенето на наряди от избраните формирования от Сухопътните войски в груповата система за защита на НАТО и Европейски Съюз. По думите му, получените високи оценки от съдружните сътрудници са индикатор за степента на готовност на формированията от Сухопътните войски.

В осъществяване на дилемите по третата задача „ Принос към националната сигурност в спокойно време “ и през 2021 година формированията на Сухопътните войски имаха своя безспорен принос при оказване на ефикасна и навременна помощ на популацията при превъзмогване на следствията от бедствия на територията на цялата страна. Специализирани екипи участваха в близо 70 мероприятия по оказване на помощ на популацията при бедствия в разнообразни точки на територията на цялата страна в мощно кръстосан терен и мъчно налични местности. Продължава и активността по оказване подпомагане на органите на Министерство на вътрешните работи по защита на държавната граница и осъществяване на ремонтно-възстановителни действия по инженерното оборудване.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден военачалник Николай Караиванов срещна участниците в разбора със положението на войсковия ред и дисциплината във формированията за 2021 година

На разбора на подготовката на Сухопътните войски през 2021 година участваха командирите на Съвместното командване на силите и на Военновъздушните сили генерал-майор Валери Цолов и генерал-майор Димитър Петров, представители на Съвместното командване на специфичните интервенции и на Командването за логистична поддръжка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР