През 2021 г. органите на Агенцията за държавна финансова инспекция

...
През 2021 г. органите на Агенцията за държавна финансова инспекция
Коментари Харесай

Приет е отчетът за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2021 г.

През 2021 година органите на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) са завършили 448 финансови инспекции и инспекции, свързани с разходването на обществени средства.

Отбелязва се растеж от 19% на осъществените финансови инспекции и инспекции по отношение на завършилите през 2020 година Това демонстрира годишният доклад на институцията, признат от Министерски съвет.

Постъпилите през 2021 година в АДФИ сигнали и претенции за осъществяване на финансови инспекции от държавни органи, физически и юридически лица са общо 694. С най-голям дял (55%) от всички постъпили сигнали са от физически и юридически лица. Съществена част (28%) от постъпилите претенции са от министъра на финансите и органите на прокуратурата. 17% е делът на постъпилите сигнали и претенции от Агенцията по публични поръчки, Сметната палата на Република България, Дирекцията „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз“ (АФКОС към МВР).

Данните за 2021 година сочат, че се усилва натовареността на финансовите инспектори и успеваемостта на инспекционната активност, без значение от рестриктивните мерки, произлизащи от епидемиологичната конюнктура през миналата година. Както и през предходния регистриран интервал, по този начин и през 2021 година с максимален дял от всички осъществени финансови инспекции са тези в общините (62%), следвани от други разпоредители с бюджет по държавния бюджет (15%), търговски сдружения с държавно или общинско присъединяване в капитала (18%), разпоредители с бюджет по общинските бюджети (2%) и други обекти (3%).

Установените нецелево разходвани средства са в общ размер на 1 682 656 лева, от които 736 866 лева са възобновени до приключването на финансовите инспекции, като за останалата част са дадени инструкции по член 18, алинея 1, т. 1 от Закона за държавната финансова ревизия. При 28 осъществени финансови инспекции и инспекции са открити 104 знака за машинация. През отчетната година при 33 финансови инспекции на получатели (бенефициенти) на средства по фондове и стратегии на Европейски Съюз са открити и регистрирани нарушавания при разходване на средства, предоставени по 36 контракта за финансиране.

През 2021 година 304 са инспекциите с обект на инспекция възлагането и осъществяването на публични поръчки, което е 68% от всички осъществени финансови инспекции. Проверени са 2 053 публични поръчки, при които са разходвани средства на обща стойност 3 493 827 297 лева При 742 от тях на обща стойност 1 708 456 734 лева са открити нарушавания, което е 36% от всички тествани публични поръчки.

През предходната година органите на АДФИ са съставили 1 055 актове за определяне на административно нарушаване (АУАН), като за предходния регистриран интервал формираните АУАН са 878 или с 20% по-малко. От всички формирани АУАН 1021 са против физически лица и 34 против юридически лица. През отчетния интервал са издадени общо 569 наказателни постановления (НП). От тях 350 са издадени по АУАН, формирани през 2021 година, а 219 са издадени по АУАН, формирани в предходния регистриран интервал. От общо издадените Национален парк, доказани от съда са 67%, анулирани са 4% и 29% не са влезнали в действие, защото са обжалвани или не са връчени на нарушителите.

В сегашния регистриран отчет за пръв път се включва обстоен разбор на активността на АДФИ по отношение на формираните административнонаказателни производства.

Резултатите от инспекционната активност демонстрират, че се следи възстановяване на средата при разходване на обществените средства от лицата по член 4 от ЗДФИ, по отношение на предходния регистриран интервал. Отчита се понижаване на откритите при финансовите инспекции отговорно породени вреди на проверяваните организации и лица. През 2021 година те са в общ размер на 5 290 894 лева, като понижението им по отношение на миналата година е с 463 898 лева или с 8 на 100. Установени са 799 нарушавания на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност. По 397 нарушавания от общо откритите, органите на АДФИ са били способени да сформират акт за определяне на административно нарушаване.

През 2021 година в АДФИ са получени 79 заявки за достъп до социална информация по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), от които 33 от физически лица (в това число 4 от журналисти), 8 от търговски сдружения и 38 от неправителствени организации. Основната част от тях (75 бр.) са за даване на информация по отношение на контролната активност на организацията, в това число и информация за практикуване на права или законни ползи, с едно заявление е желана информация по отношение на консумиране на обществени средства, с две заявки информация по отношение на отчетността на организацията, а с едно заявление е поискана информация, касаеща процеса на взимане на решения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР